Sia strawberry 03 KT3 A9686

– Vi må gi større plass til kreativitet i skolen

Scroll

Vi vet lite om hvilke problemer og arbeidsoppgaver som må løses i framtiden. Derfor må vi dyrke barns fremragende evne til å tenke kreativt.

– Jentene styrer alt selv. De har jobbet intensivt med prosjektet, og det er virkelig gøy å se dem i sving, sier Andrea Klubicka.

Hun er lærer ved Norges realfagsgymnas ungdomsskole, og veileder for laget Strawberry Pi. Det rene jentelaget ble til i fjor høst, og har allerede danket ut det konkurrerende guttelaget fra samme skole. Akkurat det er ekstra stas, synes medlemmene i Strawberry Pi, som består av åtte usedvanlig skarpe hoder. Det siste halvåret har jentene jobbet med en løsning på det de anser som et stort miljøproblem; containere som faller av skip, og synker til havets bunn.

I mars skal de delta i den storstilte skandinaviske finalen i FIRST® LEGO® League. Men først står finalen i Scandinavian Innovation Award (SIA) for tur.

Følg finalen i Scandinavian Innovation Awards fra kl. 12.00, mandag 14. februar:

Konkurransen arrangeres med støtte fra Morgendagens helter. For det er nettopp det Morgendagens helter handler om: å støtte unge mennesker med et ekstra gir og en ekstra driv – enten det er i et klasserom, på en idrettsarena eller på en scene.

Ifølge Silje Kumeus, konseptleder for FIRST® LEGO® League og Scandinavian Innovation Award, er det viktig at vi dyrker barn og ungdoms kreativitet. Først og fremst fordi vi vet lite om hvilke arbeidsoppgaver som finnes, og hvilke problemer som må løses i framtiden.

– Scandinavian Innovation Award bidrar til større forståelse for at barn kan være innovative. Å lære barn å tenke på den måten man gjør i FIRST® LEGO® League, er framtidens måte å drive skole på.
Silje Kumeus

Bortkomne containere forurenser i havet

– I snitt er det 1500 containere hvert eneste år som forsvinner under transport. Disse faller rett og slett av skipene de fraktes med, og blir liggende i havet til evig tid, forklarer Strawberry Pi-jentene med stor innlevelse.

Syv av lagets åtte medlemmer har karret seg sammen foran en skjerm, og forklarer entusiastisk over Teams, hvordan de tror problemet kan løses.

– ­I 2020 var det faktisk mer enn 5000 containere som falt i havet. Grunnen var at de lastet skipene mer fulle enn de burde, for å sikre at varer nådde frem under pandemien. Det har ført til at flere containere en noen gang har forsvunnet på havet, sier Alexandra Jakobsen.

KT3 A9650
PÅ BEDRIFTSBESØK: Jentene i Strawberry Pi besøkte nylig teknologiselskapet Sysco, og fikk muligheten til å presentere prosjektet sitt. Foto: Runar Lindseth

Løsningen? En redningsvest – eller redningsflåte, om du vil. Ideen er nøye gjennomtenkt, og jentene begynner å bli racere på å presentere konseptet de har utviklet. Ved hjelp av dyp innsikt, stor forståelse og en 3D-printet container, forklarer de ivrig hvordan ideen deres skal fungere i praksis.

Kreativitet er morgendagens problemløsning

Den store ildprøven er like rundt hjørnet. I midten av februar skal Strawberry Pi delta i Scandinavia Innovation Award (SIA), som baserer seg på prosjektdelen i FIRST® LEGO® League Challenge, der lagene selv har funnet en innovativ løsning på et problem definert ut fra årets oppdrag – transport. I SIA møtes ti håndplukkede, kvalifiserte lag til en storstilt finale, der ett lag stikker av med seieren – og en mulighet til å delta i Global Innovation Award i USA.

– Forskningsprosjektet lagene presenterer under Scandinavian Innovation Award er innovasjon i verdensklasse. Det er inspirerende å se samarbeidet, gløden og læringsviljen blant de gryende forskerspirene. I framtiden vil vi trenge flere smarte og kreative problemløsere som tør å tenke helt nytt. Det er disse lagene et godt eksempel på.
Anniken Haugen Jebsen, merkevaresjef i Equinor.
KT3 A9549
GODT SAMARBEID: – Det funker veldig bra for oss å jobbe sammen, sier jentene, som har klart å komme helt til finalen i First Lego Leauge og SIA. Foto: Runar Lindseth

Jentene i Strawberry Pi har gjort grundig research ved å intervjue folk i transportbransjen for å kartlegge hvilke problemer man har i skipsfart, og hvilke løsninger man faktisk er i behov av.

– Vi har snakket med ulike ingeniører, og fått hjelp til å videreutvikle ideen. I tillegg har vi måttet sette oss inn i den økonomiske biten – vil det lønne seg å hente en bortkommen container, fremfor å la den synke? forklarer 15-åringene.

Vi må lære av barna

Silje Kumeus i stiftelsen FIRST Scandinavia berømmer jentenes kreative tankesett. De siste to årene har hun vært med på å sende to skandinaviske lag til Global Innovation Award i USA. Av 30.000 påmeldte, blir bare 20 lag plukket ut til å delta i den eminente konkurransen. I fjor deltok et lag fra Bergen, og hun krysser fingrene for norsk deltagelse også i år.

– Skandinaviske barn er kreative hoder. Deltagelsen i FIRST® LEGO® League lærer barn og ungdom å komme opp med bærekraftige løsninger på reelle problemstillinger i verdenssamfunnet. Og vi voksne kan lære enormt mye av barns måte å tenke på, sier konseptlederen.

Dette er Morgendagens helter

Equinor er stolt sponsor av framtidens realfagshelter gjennom sitt talentutviklingsprogram Morgendagens helter.

Her har Equinor et tett samarbeid med flere av landets vitensentre, støtter undervisningsprosjekter, kunnskapskonkurranser og prosjekter som oppfordrer til kreativ tenkning og problemløsning.

Vi tror at noen av framtidens aller viktigste helter vil være ingeniører og teknologer, og sammen med våre samarbeidspartnere ønsker Equinor derfor å bidra til økt interesse og motivasjon for å velge realfag. 

Les mer om Morgendagens helter her

Dette er Scandinavian Innovation Award:

  • Scandinavian Innovation Award er en utvidelse av FIRST® LEGO® League – verdens største kunnskaps- og teknologikonkurranse for barn og unge mellom 10 og 16 år.
  • Av 500 lag i Skandinavia ble fem norske lag håndplukket til å delta i konkurransen. I tillegg har to danske og tre svenske lag kvalifisert seg.
  • Arrangementet FIRST® LEGO® League arrangeres av FIRST Scandinavia og støttes av Equinors talentutviklingsprogram Morgendagens helter.
  • Hensikten med arrangementet er å øke unge menneskers interesse for teknologi og realfag og stimulere dagens ungdom til å bli morgendagens ingeniører og forskere.