Noah topp ny KT3 A8672

Noah sikter mot den internasjonale matematikk­olympiaden

Scroll

Noah Hessen Bjerke (18) var ferdig med videregåendepensum i matte allerede på ungdomsskolen. Nå satser tenåringen fra Oslo på at de imponerende mattekunnskapene holder til deltagelse i matematikkolympiaden.

– Jeg har en god følelse og kjenner meg sikker på at jeg har gjort mitt beste, sier Noah Hessen Bjerke.

Han er nettopp ferdig med en intens andrerunde i Abelkonkurransen. Blant 2429 deltagere i førsterunde, gikk 243 elever videre til andre del av den prestisjetunge matematikkonkurransen. I fjor havnet han på pallen. Nå håper Noah å gjenta fjorårets suksess – og med det kvalifisere seg til den internasjonale matematikkolympiaden (IMO) som går av stabelen til sommeren – her i Norge.

18-åringen anslår at han bruker omtrent ti timer i uken på mattetreningen. Ifølge det unge talentet kreves nemlig, som i idretten, en hel del mengdetrening for å bli skikkelig god.

For å se filmen må du endre samtykket ditt til å akseptere cookies for "Markedsføring".

Kunnskap for framtiden

Det finnes mye det er verdt å heie på. Perfekte scoringer som avgjør viktige kamper. Motet til å gå på scenen for første gang. Skaperglede og geniale idéer. Og mattekunnskaper som utmerker seg nasjonalt og internasjonalt. I framtiden vil vi trenge mange typer helter, slik at verden kan gå fremover.

I over 30 år har Equinor støttet unge talenter for at de skal kunne oppnå drømmene sine.

Equinor og Morgendagens helter støtter flere kunnskapskonkurranser og prosjekter som oppfordrer til kreativ tenkning og problemløsning. Den internasjonale matematikkolympiaden (IMO) er nettopp et slikt arrangement. Her får skoleelever under 20 år, som ikke er tatt opp ved noe universitet, konkurrere mot noen av de skarpeste hodene fra hele verden. Noen av framtidens aller viktigste helter vil være ingeniører og teknologer, og derfor ønsker Equinor å bidra til at unge talenter motiveres til å satse på realfag.

Til sommeren går den internasjonale matematikkolympiaden (IMO) av stabelen – i Oslo. Equinor er stolt hovedsponsor. Les mer om IMO her.

Skapte vennskap gjennom matematikken

Ved inngangen til Nydalen videregående skole står Noah og venter på venninnen Astrid Mysterud (18). De skal møtes for å gjennomgå oppgavene de nettopp har løst i Abelkonkurransens andrerunde. Med Noahs hjelp har Astrid ligget i hardtrening i ukene før konkurransen.

– Noah er den perfekte motivator, så dette tror jeg har gått kjempefint for min del. Han er så flink til å pushe meg til å øve, sier hun.

De to mattetalentene gikk på skole sammen tidligere, og har beholdt kontakten og en felles interesse for matematikk. Nå håper de begge på en finaleplass i Abelkonkurransen, og en plass i matematikkolympiaden.

– Det begynte som et slags «koronaprosjekt» for min del, forteller Astrid.

– Jeg tenkte det var gøy å melde meg på Abelkonkurransen for å se hvor langt jeg kunne nå. Spesielt fordi det historisk sett er gutter som gjør det sterkest der, smiler hun og kikker bort på Noah.
KT3 A8508
ØVELSE GJØR MESTER: Kompliserte matteoppgaver krever god grunnkunnskap, mye øvelse og kreativ tenkning. Ikke helt ulikt idretten. Foto: Izabela Berezowska

Har alltid elsket matte

Norge har ingen sterk tradisjon for å utvikle spesielt dyktige matematikkelever. Det nærmeste vi kommer er nettopp Abelkonkurransen, som arrangeres av Matematikksenteret og Institutt for matematiske fag NTNU, på oppdrag fra Norsk matematisk forening. Hevder du deg her, får du altså muligheten til å delta i den internasjonale olympiaden.

– Jeg merket tidlig at matte var noe jeg mestret, og at jeg var bedre enn mange. Jeg har et sterkt konkurranseinstinkt, og tror det er grunnen til at jeg drives til å konkurrere i matematikk. Det er gøy å være skikkelig god i noe, sier 18-åringen, som følger matematikkforelesninger ved Universitetet i Oslo samtidig som han fullfører sitt siste år på videregående.

Mange likhetstrekk med idretten

En som vet hva som skal til for å prestere, både på skolebenken og på idrettsarenaen, er tidligere langrennsløper og Morgendagens helter-ambassadør Astrid Uhrenholdt Jacobsen. 35-åringen har gjennomført krevende medisinstudier parallelt med skikarrieren. Nå har hun lagt proffkarrieren på hylla, og byttet ut trikoten med legefrakk.

– Det virker rågøy å være en del av det miljøet Noah er i. Jeg elsket alltid matte, og begynte faktisk å studere det etter videregående. Jeg liker veldig godt at det handler om forståelse og logikk, og ikke om pugging. Det er altså et fag du må bruke aktivt for å forstå.

Som tidligere toppidrettsutøver ser Uhrenholdt Jacobsen mange likheter mellom langrennskarrieren og Noahs opptrapping til det som forhåpentligvis blir en plass i matematikkolympiaden.

– En kombinasjon av gode forberedelser, glede over å konkurrere og evnen til å holde nervene i sjakk i de avgjørende øyeblikkene er viktig når du skal prestere. Uansett felt. Gode forberedelser handler om å ha øvd godt og riktig på de viktige tingene, men også å sikre god søvn, god mat og godt humør hele veien, sier den pensjonerte langrennsstjernen, som håper hun får se Noah briljere i olympiaden til sommeren.

KT3 A8643
DRIVENDE DYKTIGE: Noah Hessen Bjerke og venninnen Astrid Mysterud er over snittet glade i matematikk. Flinkere enn de aller fleste er de også. Foto: Izabela Berezowska

Deltagelse er en seier i seg selv

Foreløpig gjenstår det å se om Noahs innsats i Abelkonkurransen holder til en plass i matteolympiaden, der deltakerne skal konkurrere i to intense dager. Begge dager vil de få tre oppgaver som må løses i løpet av 4,5 timer.

Oppgavene spenner over flere områder, men man er vanligvis innom geometri, tallteori, algebra og kombinatorikk. Å komme frem til de rette løsningene krever dyp innsikt og stor kreativitet.

– Jeg vil påstå at det er en prestasjon i seg selv å få deltagerplass i den internasjonale matematikkolympiaden, sier Noahs venninne Astrid Mysterud, som har stor tro på at kameraten vil kvalifisere seg i år også.

– Å få muligheten til å konkurrere mot noen av verdens skarpeste mattetalenter er virkelig sensasjonelt, sier hun.

KT3 A8649
MATEMATIKK SOM YRKESFELT: Noah vet ikke riktig hva han skal utdanne seg som, men holder en knapp på ingeniørfaget. Dermed kan det virke som om han vil få god bruk for matematikk-kunnskapene sine. Foto: Izabela Berezowska

At morgendagens realfagsspirer vil være med på å begeistre og løse verdens utfordringer i framtiden, er det ingen tvil om. Hva Noah skal bruke de imponerende mattekunnskapene til, har han enda ikke bestemt seg for. Men at han peiler seg inn på en yrkesretning der matematikk står sentralt, er han rimelig sikker på.

– Det jeg liker spesielt godt med matte er logikken som ligger bak. Man kan enkelt bryte ned vanskelige regnestykker og forenkle mye av det som virker vanskelig. Det logiske tankesettet vil jeg nok få bruk for i mange sammenhenger, avslutter han.