IMG 0217 IMG 0217

Mosebys tunge vei til VM:

– Skal vise hva jeg er god for!

Scroll

Da en skade sto i fare for å spolere den viktige sesongoppkjøringen, la Håvard Moseby (22) på svøm. Det kan sikre ham pallplass i U23-VM.

– Målet er VM-gull på hjemmebane. Det blir tredje gang jeg deltar, og alt ligger til rette for at det skal være mulig, sier Håvard Moseby ivrig.

Stjerneskuddet, som er en del av Equinors rekruttlandslaget, er en av landets mest lovende langrennstalenter. Fra før har han en individuell bronsemedalje og to gullmedaljer i stafett fra U23 VM. Etter den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen i november, ble han omtalt som «den nye vinen» av landslagstrener Erik Myhr Nossum.

IMG 0184
GULLHÅP: Etter en knalltøff sesongoppkjøring er Håvard tilbake i skisporet. Nå sikter han på VM-gull på hjemmebane. Foto: Equinor

Men sesongforberedelsene hadde ikke gått helt som Håvard hadde håpet. I sommer falt han på rulleski under Oslo Skishow. Kort tid etterpå ble det klart at han hadde pådratt seg et tretthetsbrudd i hofteområdet. Plutselig sto hele sesongoppkjøringen på spill.

– Jeg har alltid vært opptatt av å være mentalt sterk, men jeg har aldri blitt skikkelig utfordret på det. Da jeg begynte å innse hva skaden innebar, var det ganske tøft. Jeg hadde jo en skisesong jeg skulle forberede meg på, sier Håvard

La på svøm

Fallet ble starten på en tolv ukers skadeperiode, og det han selv beskriver som sin første mentale test. Håvard bestod testen med glans. Han klarte å snu det negative til noe positivt, og i samråd med Olympiatoppen la han en plan for alternativ opptrening. I hele august ble lange løpeturer og barmarkstrening på land, erstattet med svømmetak og løping i vann.

På sitt lengste svømte Håvard en distanse på over ti kilometer – en svømmetur på mer tre timer.

– Svømming er ikke noe jeg har drevet mye med før, så den prestasjonen er jeg faktisk ganske stolt over, sier Håvard.

– I en slik periode får man virkelig testet hvor mye man faktisk ønsker å lykkes. Jeg følte meg kanskje ikke som en skiløper, men jeg gjorde noe av betydning. Jeg hadde en plan, forklarer han.

Betaling for arbeidet

Planen skulle vise seg å være solid. Under sesongåpningen på Beitostølen suste Håvard over mållinja til en imponerende 3.plass, rett bak ringrevene Hans Christer Holund og Emil Iversen. Kort tid etter fikk han sin verdenscupdebut på Lillehammer, der han ble nummer 8 på 15. kilometeren.

På tampen av året var Håvard nok engang uheldig, og pådro seg en matforgiftning. Heldigvis satt den ingen store stopper for formen – under forrige runde av Equinor Norgescup hevdet han seg nok en gang i toppen.

– Det har vært litt motgang. Men det er var veldig motiverende å kjenne at jeg får uttelling for all den kjedelige treningen jeg la ned i sommer og høst.

Hva har du lært etter denne perioden?

– Jeg har lært viktigheten å beholde roen. Man kan jobbe med å redusere risiko for sykdom og skade. Men i løpet av en langrennskarriere, og gjennom et liv, vil du oppleve at ting ikke går riktig vei. Viktigheten blir hvordan du takler det. At du ser muligheter, og ikke graver deg ned, sier Håvard.

Håper på VM-gull

Framover skal han fokusere på å trene gode mengder, øve seg på konkurranse og finpusse ferdighetene. I slutten av februar er det duket for U23 og junior-VM — og det på hjemmebane i Lygna. Grunnlaget er allerede lagt. Nå gjelder det bare å prestere.

– Det er U23-VM som er det store målet mitt i år. Tar jeg gull der er jeg veldig fornøyd!

Hvem han helst vil slå på målstreken holder imidlertid Håvard hemmelig.

– Det er mange gode konkurrenter. Så jeg fokuserer først og fremst på meg selv, avslutter Håvard.

Dette er Morgendagens helter

Equinor er stolt sponsor av framtidens idrettshelter gjennom talentutviklingsprogrammet Morgendagens helter.

Her samarbeider Equinor med noen av de største forbundene i Norge for å løfte fram og utvikle nye idrettstalenter.

Vi vet at det kreves en enorm innsats for å lykkes, og derfor vil vi bidra til å gi de unge utøverne muligheten til å ha fullt fokus på den innsatsen og arbeidet som kreves for å oppnå enestående resultater.Les mer om Morgendagens helter her