Iom mattelandslaget vitenfabrikken30 Iom mattelandslaget vitenfabrikken32

Norsk ungdom skal konkurrere mot verdenseliten

Scroll

Med sensasjonelt gode mattekunnskaper og hundrevis av treningstimer i bagasjen, skal Noah Hessen Bjerke (18) og Andreas Notøy (18) konkurrere mot verdens skarpeste mattehoder i den internasjonale matematikkolympiaden i Oslo.

– Jeg øver noen timer hver dag, men skal ikke legge skjul på at det blir ekstra intenst før konkurranser, sier Noah Hessen Bjerke, som anslår at det går med nærmere 40 ukentlige timer til matematikk i oppkjøringen til mesterskapet.

I juli er han en av seks som skal representere Norge i den internasjonale matematikkolympiaden. Det blir andre gang han deltar, så han vet at konkurransen er tøff.

Iom mattelandslaget vitenfabrikken9
VENNER OG KONKURRENTER: Matematikk er gøy og kreativt. Andreas Notøy, Noah Hessen Bjerke og Andreas Alberg utfordrer, oppmuntrer og hjelper hverandre i matematikk. Det har det også blitt fine vennskap av. FOTO: Jan Inge Haga

Akkurat nå er Noah og flere andre av Norges største mattetalenter samlet i hovedstaden. Om kort tid går den internasjonale matematikkolympiaden av stabelen her. Det nå de skal vise hva de virkelig er gode for. Tidligere i år har de alle gått til topps i den prestisjetunge Abelkonkurransen. Der kjemper tusenvis av norske skoleelever om å bli kåret til Norges dyktigste matematiker – og en plass på laget som representerer Norge i matematikkolympiaden. I år stakk Andreas Notøy av med den gjeve førsteplassen.

– Det var høyt nivå i år, og jeg tok ikke seieren som noen selvfølge, sier Notøy.

Til daglig er han elev ved Sandefjord videregående skole i Vestfold, mens han følger matematikkundervisning ved NTNU. Interessen for matte kom snikende for noen år siden, og siden har han brukt mye tid på å utvikle seg i faget.

Bjerke og Notøy har begge ligget i hardtrening frem mot den prestisjetunge konkurransen i Oslo. Viktige forberedelser og mange timer med øving er blitt investert på veien mot Matematikkolympiaden.

– Noen av landene blir vanskelige å slå, tror jeg. Som Kina og USA. Men vi stiller med et dyktig lag i år, og har skikkelig flinke trenere, sier Bjerke.

Iom mattelandslaget vitenfabrikken76
TRENER KOMPISENE: Andreas Alberg er en av trenerne for det norske laget. Han gleder seg til IMO går av stabelen i Oslo i juli. FOTO: Jan Inge Haga

Uovervinnelig mattetalent

Andreas Alberg (18) smiler blygt. Han har allerede fullført en bachelorgrad i matematikk, ved siden av skoleløpet ved Oslo Katedralskole. Nå trener han det norske landslaget frem mot deltagelse – og forhåpentligvis medalje – i den internasjonale matematikkolympiaden.

Flere år på rad har han stukket av med den høythengende seieren i Abelkonkurransen. I 2020 tok han til og med gull i matematikkolympiaden. Bare to nordmenn har klart det samme før ham. I år kan han ikke delta, fordi han har startet med høyere utdanning. Isteden er han blitt tildelt rollen som en av trenerne for det norske landslaget.

Equinor Morgendagens helter er stolt sponsor av matematikkolympiaden (IMO). Bli kjent med det norske laget her.

Jeg ser på matematikk litt som toppidrett. Jeg har lagt ned mye innsats over flere år, og bruker mange timer i uka på å øve – og tenke på – matteoppgaver.
Andreas Alberg

Mer enn bare regning

Selv om mange av oss forbinder matematikk med å løse regnestykker, handler faget i stor grad om å tenke nytt, anta og resonnere seg fram til løsninger. Det handler om å gjenkjenne mønstre, rytmer – og å kunne regler.

– Matte er faktisk veldig kreativt. Jeg tror dessverre mange har altfor lite kunnskap om faget. Om man virkelig forstår matematikk, vet man at det finnes uendelig mange spennende veier frem til svaret med to streker under, forklarer Alberg.

Alberg2
VERDEN TRENGER MATEMATIKERE: Andreas Alberg besitter unik kunnskap og engasjement i et fagfelt som vil bli svært viktig for verden i framtiden. FOTO: Jan Inge Haga

Gode kunnskaper i realfag, som de Alberg og laget besitter, er avgjørende for at vi skal klare å løse mange av utfordringene som ligger framfor oss.

Equinor og Morgendagens helter støtter flere kunnskapskonkurranser og prosjekter som oppfordrer til kreativ tenkning og problemløsning. Den internasjonale matematikkolympiaden (IMO) er nettopp et slikt arrangement.

– Det er veldig godt å se ungdom som utmerker seg, og som tar sats inn i framtiden. Den internasjonale matematikkolympiaden er en samlende arena for ungdom fra hele verden, der matematikk og fellesskap står i sentrum.
Anders Opedal, konsernsjef i Equinor.

– Samfunnet trenger deres kloke hoder for å løse morgendagens utfordringer, blant annet til å balansere de menneskeskapte klimaendringene med verdens behov for energi. Vi trenger høyt spesialiserte fagfolk for å løse denne og andre utfordringer. Derfor heier vi i Equinor på barn og unge med lyst, vilje og evne til å utrette noe utenom det vanlige, sier Opedal.

Satser på matematikken

Alberg er en av dem – som hele tiden drives framover av nye utfordringer og en unik nysgjerrighet. Spesielt givende synes han det har vært å konkurrere i matematikk. Det har introdusert ham for gode vennskap og et sammensveiset miljø – samt en stadig voksende interesse for faget.

– Konkurransematte utfordrer med en mye mer komplisert matematikk enn den man bryner seg på i timene på skolen. I tillegg har jeg fått veldig gode venner i matematikkmiljøet, sier 18-åringen.

Iom mattelandslaget vitenfabrikken67
STORT MED IMO PÅ HJEMMEBANE: Guttene gleder seg til Matematikkolympiaden i Oslo. Ekstra stas blir det om de klarer å ta en medalje på hjemmebane. FOTO: Jan Inge Haga

For Alberg er det selvsagt at matematikk blir en del av framtiden og yrkesveien. Nøyaktig hva han skal bli, vet han imidlertid ikke ennå.

– Jeg har tenkt på å bli ingeniør. Men så synes jeg også det er veldig spennende å forske på, og formidle, matematikk. Jeg lærer mye som trener og veileder for laget, sier han smilende, og legger til:

– Først og fremst skal jeg i hvert fall følge det norske landslaget fram mot Matematikkolympiaden. Vi sikter oss inn mot medalje. Det er jo så mange dyktige norske deltagere med i år.