51583882413 d247ebe5b1 o 51583882413 d247ebe5b1 o

Kontrabass-kometen

Scroll

Sarah Jessica Stampe Nielsen var bare 13 år da hun fant sitt kall i livet. Hun skulle bli kontrabassist.

– Jeg er på vei til Tyskland for å begynne på musikkhøgskole, og jeg gleder meg helt vanvittig til alt jeg skal lære!

En ivrig og pratsom Sarah fyker sydover på autobahn sammen med moren og faren. Stemmen hennes er akkompagnert av suset fra trafikken. I bagasjen ligger kontrabassen – instrumentet hun vil vie livet og karrieren til.

Det var på Åpen dag i regi av Stavanger Symfoniorkester at hun falt pladask for det kolossale strykeinstrumentet. Hver høst inviterer nemlig Stavanger Symfoniorkester til et familiearrangement, der det er mulig å delta på en rekke ulike poster som blant annet inkluderer dirigering, komponering, utprøving av instrumenter og avslutningskonsert. For den da 13 år gamle Sarah, ble Åpen dag et vendepunkt.

Nå planlegger hun en lang musikkutdannelse på musikkhøgskolen i Nürnberg i Tyskland, med kontrabass som hovedfag. Drømmen er å leve av musikken, og å spille i et profesjonelt symfoniorkester.

Har bare spilt i seks år

– Jeg tenkte kanskje det var for sent å begynne med et helt nytt instrument som 13-åring, men det er visst mange dyktige kontrabassister som har begynt ganske sent. Jeg tror det har litt med størrelsen på instrumentet å gjøre.

Den nå 19 år gamle Sarah har vært dedikert til klassisk musikk så lenge hun kan huske. Hun startet med piano som 7-åring, før hun seks år etter oppdaget kontrabassen. Siden har hun også vært innom andre musikksjangere som jazz og pop.

– Jeg tror det er viktig med allsidighet som musiker, men jeg føler meg definitivt mest trygg innenfor klassisk musikk. Det er det som er min hylle og sjangeren jeg ønsker å satse på!

Med to musikkinteresserte foreldre og et piano i hus, var Sarah tidlig interessert i instrumenter. Da hun oppdaget kontrabassen hjalp foreldrene henne med å få plass på Stavanger kulturskole. De har alltid støttet datteren; minnet henne på å øve, kommet på hver konsert og kjørt henne rundt med kontrabassen overalt.

51582849737 d3e69ffed4 o
STØTTESPILLERE: Foreldrene til Sarah har kjørt henne og kontrabassen rundt overalt. Nå har de nettopp kjørt datteren til Nürnberg i Tyskland, der hun skal studere musikk de fire neste årene.
– Jeg hadde ikke kunnet bli musiker uten mamma og pappa.

Talentjakten var døråpner

Sarah har en imponerende CV til 19 år å være. Ved siden av å gå musikklinjen på videregående, har hun vært elev hos kontrabassist Bjørn Nilssen ved Stavanger kulturskole, deltatt i Rogalands Ungdomssymfoniorkester, Ungdomssymfonikerne, Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester og Norges Ungdomssymfoniorkester, og vært med i Ung Filharmoni. Hun har også spilt i Sandnes Symfoniorkester, deltatt i Unge Talenter Bjergsted og spilt bassgitar i Sandnes og Stavanger Ungdomsstorband (SAUS).

I 2020 ble Sarah tildelt Drømmestipendet, og i 2018 ble hun tildelt Per Barkveds Legat 2. I tillegg fikk hun førstepris som solist i kammermusikk med sine to søstre i Ungdommens Musikkmesterskap 2020/2021.

Det unge musikktalentet mener hun kan takke deltagelsen i Talentjakten for mange av mulighetene som har åpnet seg for henne.

– Talentjakten er en unik og helt super mulighet. Det var der jeg fant ut at det var musikk jeg ville satse på. Jeg fikk leve som en ekte orkestermusiker i noen uker, og det ga skikkelig mersmak, forteller hun entusiastisk.

Talentjakten startet i 2010 og er et samarbeid mellom Equinors Morgendagens helter og Stavanger Symfoniorkester. Prosjektet har til hensikt å løfte frem og inspirere unge talent innenfor orkestermusikk. De unge musikerne får i løpet av ett år delta i fire orkesterproduksjoner med Stavanger Symfoniorkester. Flere av talentene som tidligere har deltatt, har i ettertid fått faste jobber i profesjonelle orkestre eller benyttes som frilansmusikere.

Siden 2010 har over 180 unge musikere søkt om å bli med i Talentjakten. Så langt har 35 unge talenter fått prøve seg som profesjonelle musikere.

– Helt til slutt – fra et talent til andre unge, dedikerte musikere; Hva er hemmeligheten for å lykkes med musikk?

– Jeg tror ikke det er så innviklet egentlig. Stå på, øv masse, bli med på alt du kan for å få erfaring og større nettverk, og utforsk ulike instrumenter og musikksjangre.

Dette er Morgendagens helter:

Equinor er stolt sponsor av framtidens idrettshelter gjennom talentutviklingsprogrammet Morgendagens helter.

Her samarbeider Equinor med noen av de største forbundene i Norge for å løfte fram og utvikle nye idrettstalenter.

Vi vet at det kreves en enorm innsats for å lykkes, og derfor vil vi bidra til å gi de unge utøverne muligheten til å ha fullt fokus på den innsatsen og arbeidet som kreves for å oppnå enestående resultater.

Les mer om Morgendagens helter her