Toppbilde sigurd KT3 A7087 Toppbilde sigurd KT3 A7087

Kodekraft:

– Kunnskap om kode gir uendelige muligheter!

Scroll

Kunnskap om programmering kan bli svært kjærkomment for dagens ungdomsskoleelever i årene som kommer. Mange av dem er godt i gang med opplæringen allerede.

- Koding er som en ekte superkraft! Du kan lage nesten hva som helst. Det er bare deg og kreativiteten din som setter grenser, sier Henning Myrvang (15).

- Koding er fremtiden, og jeg syns at det er kult å lære det i ung alder. Å kunne kode vil være til stor nytte i framtiden, spesielt når jeg skal søke jobb. Alt på internett er koding. Nettsiden du leser dette på, har blitt koda, fortsetter Henning.

I undervisningsprogrammet Kodekraft skal elever i 9. og 10. klasse bygge et eget spill, steg for steg. Samtidig må de løse spennende og morsomme oppgaver knyttet til innvirkningen som koding har på samfunnet vårt.


- Elevene synes det er kjempegøy! sier Sigurd Hunstad.

Han er prosjektansvarlig for Kodekraft ved Oslo Vitensenter, Norsk Teknisk Museum, og er en av flere veiledere som leder den digitale dobbelttimen som danner grunnlaget for Kodekraft.

- Koding er et kraftfullt verktøy. Det aller mest morsomme er at det er så vanvittig mye å lære, og at man har en skikkelig bratt læringskurve. Tenk: I løpet av 90 minutter lærer vi 14- og 15-åringer basen de trenger for å kunne lage sitt helt eget spill, forklarer Sigurd.

Vil du prøve koding? Prøv Kodekraftspillet her

For å se filmen må du endre samtykket ditt til å akseptere cookies for "Markedsføring".

En viktig ferdighet

Nesten alt vi har rundt oss som er plugget i strøm, er programmert. Forståelsen for koding og programmering er en like viktig ferdighet som lesing og skriving, tror Hunstad. Han er lærer i bunn, og har fordypning i realfag og teknologi. Interessen for koding og programmering oppstod for fem år siden, og har ennå ikke dabbet av.

- Jeg er selvlært innen koding. Jeg skulle ønske jeg hadde studert faget, men det finnes heldigvis masse flotte ressurser i Google og på YouTube. Er du nysgjerrig på koding, oppfordrer jeg deg til å starte med et Google-søk.

Det finnes titusenvis av ulike kodespråk, så det er ikke slik at du må lære deg absolutt alt som finnes der ute. Felles for alle kodespråk er at de lærer deg en ny måte å tenke på, og det er nøkkelen, mener Hunstad.

- Koding er ikke som realfag, der det finnes én vei til svaret. Koding er kreativt! Du kan faktisk lage hva du vil, og det finnes utallige veier dit. Det kuleste jeg har laget er et Flappy bird-spill ved hjelp av kodeplattformen Makercode Arcade, som vi bruker i Kodekraft, sier han.

Drømmer om å lage en robot

For 15 år gamle Henning er enklere og roligere hverdag drømmen. Om han kunne kodet akkurat hva han ville, skulle det vært en robot som kunne hjulpet til hjemme.

- Tenk deg en robot som kan lage mat, vaske og rydde. Kanskje litt inspirert av Google Home og Alexa. Det hadde vært deilig å komme hjem fra skole eller jobb til varm mat laget av din egen personlige robot, drømmer han.

15-åringen har noen gode tips til deg som ennå ikke har utforsket kodeuniverset;

- Øv ofte. I begynnelsen virker det kanskje helt gresk, men etter hvert vil du forstå mer og mer. Du vil begynne å se en sammenheng som vil gjøre kodespråket lettere å lære. I tillegg bør du bruke nyttige nettsider, som Kodekraft og Kidsakoder, råder han.


Sigurd KT3 A7000 min
SELVLÆRT: Bruk Google og Youtube når du skal lære deg koding. - Det er uendelig mye kunnskap der ute, sier han. Foto: Peter Hjertholm

Tre smarte eksperttips for å komme i gang

Sigurd Hunstad ved Oslo Vitensenter, er enig med Henning; koding er slett ikke så innviklet som det ser ut som ved første øyekast. Første bud er å unngå å gape over for mye, tipser han:

- Tenk på koding som en matoppskrift. De færreste kaster alle ingrediensene i gryta, skrur på plata og håper at resultatet blir bra. Det handler om å tenke steg-for-steg, og dele det hele opp i mindre oppgaver. På den måten får du oversikt og forståelse – og resultater.

Hunstads andre tips er å programmere noe du har interesse for. Det kan være en nettside, et spill, design eller robotikk. Men velg å fordype deg i noe du synes er spennende, råder han.

Det siste lure tipset for å lykkes med koding, er ganske så enkelt og selvsagt:

- For å bli god i koding, må du drive med det en god del. Prøv og feil. Og husk at ingen blir signert av Manchester United første gang de sparker en fotball.

Dette er Morgendagens helter

Equinor er stolt sponsor av framtidens realfagshelter gjennom sitt talentutviklingsprogram Morgendagens helter.

Her har Equinor et tett samarbeid med flere av landets vitensentre, støtter undervisningsprosjekter, kunnskapskonkurranser og prosjekter som oppfordrer til kreativ tenkning og problemløsning.

Vi tror at noen av framtidens aller viktigste helter vil være ingeniører og teknologer, og sammen med våre samarbeidspartnere ønsker Equinor derfor å bidra til økt interesse og motivasjon for å velge realfag.

Les mer om Morgendagens helter.