

Bli med på FIRST® LEGO® League:
En læringsopplevelse med gåsehudgaranti!
Scroll
Trodde du LEGO® bare var lek? I FIRST® LEGO® League får barn og unge bryne seg på vitenskap og forskning på en annerledes måte – og konkurrere med egenprogrammerte roboter!
Nye problemer skal løses og roboter skal bygges, når barn og unge over hele landet snart skal begi seg ut på årets utgave av den verdensomspennende kunnskaps- og teknologikonkurransen FIRST® LEGO® League.
Konkurransen, som arrangeres i over 100 land, er verdens største i sitt slag. Målet er å inspirere barn og unge i alderen 4-16 år til å bli morgendagens ingeniører, forskere og problemløsere.


Vil du delta i FIRST® LEGO® League? Alle nye lag som melder seg er på, er med i trekningen av gratis utstyr. Les mer, og meld på ditt lag her.
— I et samfunn i stor utvikling, ser vi et behov for at barn og unge lærer ferdigheter som setter dem i stand til å løse framtidens utfordringer. Vi vet ikke hva disse utfordringene vil bli, men vi vet at ferdigheter som problemløsning, samarbeid og innovativ tenking vil være viktige – i tillegg til økt teknologisk kompetanse, forklarer Silje Kumeus som er konseptleder for FIRST® LEGO® League i Skandinavia.
Konkurransen går over åtte uker. I løpet av perioden vil deltakerne oppleve utforskertrang og skaperglede, sette egne ideer ut i livet, og lære seg å programmere. For de eldste barna ender det hele opp i en ellevill turnering der lagene blant annet skal konkurrere i robotkamp!

– Vi kaller det en læringsopplevelse med gåsehudgaranti!
Løser morgendagens problemstillinger
Hver høst lanseres et nytt og spennende samfunnsaktuelt oppdrag. I oppdraget skal lagene forske på en egenvalgt problemstilling og finne en løsning på dette. I tillegg skal de programmere en robot laget av LEGO® som skal løse oppdrag på en robotbane.
— Vi ønsker at barn og ungdom ikke bare skal kunne bruke teknologi, men også påvirke og skape den. Derfor fokuserer vi på å gi lagene oppdrag det gir mening å finne ut av, og som faktisk kan bidra til å finne gode løsninger, både eksisterende og helt nye, i den virkelige verden, sier Kumeus.
Årets oppdrag har fått navnet CARGO CONNECT. Selve oppdraget offentliggjøres 18. september i Skandinavia.
Gjennom hele prosjektet må lagene sørge for å ivareta FIRST® LEGO® Leagues Kjerneverdier. Dette handler om hvordan lagene jobber med oppdagelse, innovasjon, innvirkning, inkludering og lagarbeid – og ikke minst at de sørger for å ha det gøy!
Etter åtte ukers intensivt arbeid møtes lagene i en spennende regional turnering, hvor de skal presentere løsningen de har kommet frem til – og robotene settes på prøve i robotkamp. Laget som gjør det best totalt, blir Champion og får reise til den skandinaviske finalen.
— Det er en konkurranse, men det viktigste er at det er gøy og vi feirer alt lagene har lært og oppnådd!


Forankret i Lærerplanen
I Skandinavia arrangeres FIRST® LEGO® League av organisasjonen FIRST Scandinavia med støtte fra Equinors talentutviklingsprogram, Morgendagens helter.
— Verden står ovenfor store utfordringer, blant annet å balansere klimaendringene med verdens behov for energi. Vi trenger høyt spesialiserte fagfolk for å løse denne og andre utfordringer. I Norge har vi i mange år sett en dalende interesse for realfag. Gjennom å støtte FIRST® LEGO® League ønsker vi å inspirere unge i Norge og verden over til å interessere seg for forskning, realfag og teknologi. Både vi og samfunnet trenger dem for å løse morgendagens utfordringer, sier Anniken Haugen Jebsen, merkevaresjef i Equinor.
Siden oppstarten i 2000 har over 200.000 barn og unge i Skandinavia deltatt.
— FIRST® LEGO® League er godt forankret i læreplanen, og er i tillegg en god måte å arbeide med klassemiljøet – derfor kommer de fleste lagene som deltar fra skoler. Men det er selvfølgelig plass til alle, understreker Kumeus.
Hun tror deltakelse i konkurransen er gunstig først og fremst fordi barna får jobbe med forskjellige ting som passer for dem – ikke alle blir bedt om å gjøre ting på samme måte. Derimot handler det om å finne de riktige oppgavene til de riktige elevene. Mange elever som ikke har funnet sin plass i den tradisjonelle skolen, kan finne plassen sin her.
I tillegg får barna verdifull trening i å jobbe sammen som et lag.
— For å få til noe bra må deltakeren bruke hverandre riktig. Det å lære seg å arbeide sammen om et prosjekt fra idé til gjennomføring og produksjon er verdifullt, både mens elevene arbeider med FIRST® LEGO® League og ikke minst senere i livet, avslutter Kumeus.
Har du en forskerspire i magen? Alle nye lag som melder seg er på, er med i trekningen av gratis utstyr. Les mer, og meld på ditt lag her.
Dette er FIRST® LEGO® League
- FIRST® LEGO® League er verdens største kunnskap- og teknologikonkurranse for barn og unge.
- Arrangementet FIRST® LEGO® League arrangeres av FIRST Scandinavia med støtte fra Equinors talentutviklingsprogram Morgendagens helter. Målet er å øke interessen for teknologi og realfag og stimulere dagens unge til å bli morgendagens ingeniører og forskere.
- FIRST® LEGO® League finnes i tre divisjoner, for barn i alderen 4-16 år: Challenge for 10-16 år, Explore for 6-9 år og Discover for 4-6 år. I 2021 arrangeres det regionale turneringer i FIRST® LEGO® League i ca. 50 byer, 24 av dem i Norge.
- Årets oppdrag har fått navnet CARGO CONNECT og selve oppdraget offentliggjøres 18. september i Skandinavia.