Retusj FLL foto Einar Aslaksen 2 8 F Retusj FLL foto Einar Aslaksen 2 8 F

Bli med på teknologi- og kunnskapskonkurransen FIRST® LEGO® League:

En læringsopplevelse med gåsehudgaranti!

Scroll

I verdens største teknologi- og kunnskapskonkurranse får barn og unge bryne seg på teknologi og forskning på en annerledes og kjempespennende måte.

Her får du svar på hva FIRST® LEGO® League egentlig er, hva som er oppgaven til en veileder – og hvorfor du eller hele skoleklassen din bør melde dere på.

Hva er FIRST® LEGO® League?

Målet med FIRST® LEGO® League (FLL) er å inspirere barn og unge i alderen 4-16 år til å bli morgendagens ingeniører, forskere og problemløsere. Konkurransen arrangeres av FIRST Scandinavia med støtte fra Equinors talentutviklingsprogram Morgendagens helter.

Siden oppstarten i 2000 har flere enn 200.000 barn og unge i Skandinavia deltatt.

Hva går konseptet egentlig ut på?

I september hvert år offentliggjøres et nytt samfunnsaktuelt oppdrag som de påmeldte lagene jobber med å løse over åtte uker. I oppdraget skal lagene forske på en egenvalgt problemstilling. Deretter deltar hvert lag på en regional turnering. Lagene som utpeker seg regionalt får muligheten til å delta i Skandinavisk finale, som i 2023 finner sted i Mo i Rana.

Lagene består av en eller flere voksne veiledere og en gruppe barn/ungdommer, og i noen tilfeller en hel skoleklasse.

FIRST® LEGO® League finnes i tre divisjoner, for barn i alderen 4-16 år: Challenge for 10-16 år, Explore for 6-9 år og Discover for 4-6 år.

Hvorfor skal dere være med?

FLL er forankret i fagfornyelsen, og er et fantastisk eksempel på et tverrfaglig og godt undervisningsopplegg. Konkurranseperioden inneholder arbeidsmetoder, verdier og holdninger som går rett i kjernen på overordnet del av læreplanen. I tillegg dekker arbeidet kompetansemål i nesten alle fag på alle trinn.

Prosjektet gir stor metodefrihet for veileder, og med uendelige muligheter for organisering. I løpet av den åtte uker lange arbeidsperioden, gis elevene muligheten til å oppleve mestring og gleden ved god lagånd. For å løse årets oppdrag, må deltagerne ha både forsker- og ingeniørbrillene på.

FLL er ikke en konkurranse der alle blir bedt om å gjøre ting på samme måte. Tvert imot handler det om å finne de riktige oppgavene til de riktige elevene. Mange elever som ikke har funnet sin plass i den tradisjonelle skolen, kan finne plassen sin her. På samme måte som at FLL passer for alle typer klasser, passer konkurransen for alle typer elever. I FLL vil alle elever finne meningsfulle oppgaver – også elever med stort læringspotensial, og de som av ulike grunner trenger ekstra tilrettelegging og/eller oppfølging.


Retusj fll foto Einar Aslaksen 1906 F min

– Vi kaller det en læringsopplevelse med gåsehudgaranti!

Hva gjør en veileder?

Som veileder i FLL vil du få muligheten til å være med på mange fine opplevelser sammen nysgjerrige barn og unge. For å være veileder trenger du ingen spesielle forkunnskaper, annet enn at du har evnen og lysten til å engasjere og motivere barna. Hovedoppgaven din vil være å lese oppdraget nøye, støtte elevene i planlegging og gjennomføring, tilby nye perspektiver på det de jobber med, og overvåke prosess og tidsbruk. Å komme i gang med FLL krever en innsats både fra lærer/veileder og av barna og ungdommene. Det er mye å sette seg inn i – men det er det verdt. Her finner du en rekke verktøy som hjelper deg godt i gang.

Hva er årets oppdrag?

Årets oppdrag har fått navnet MASTERPIECE. Oppdraget går ut på å finne ut hvordan man kan bruke teknologi til å formidle kunst og kultur, og engasjere andre.


Les mer om oppdraget her.

Hvordan kan jeg bli med på FLL?

Samle en skoleklasse eller et fritidslag og meld dere på FLL. Laget må bestå av en voksen veileder og en gruppe barn/ungdommer. Påmeldingsavgiften er på 2500 kroner, og inkluderer 12 t-skjorter, tilgang til årets oppdrag, tilgang til lagsiden og support.

Ved å støtte FIRST® LEGO® League ønsker Equinor å inspirere unge i Norge og verden til å interessere seg for forskning, realfag og teknologi. Og nå håper vi at vi har inspirert akkurat DEG til å se nærmere på FLL.

Ta kontakt med ditt nærmeste vitensenter eller lokale prosjektleder for mer informasjon om FIRST® LEGO® League.