09 08 2021 096 09 08 2021 096

Klæbo gir full gass inn mot OL i Bejing:

– Jeg skal gjøre alt jeg kan for å havne på pallen

Scroll

Med Petter Northug jr. og morfar, Kåre, som forbilder, har Johannes Høsflot Klæbo høstet gullmedaljer og verdensmester-titler i skisporet. Oppskriften på suksess er ganske enkel, ifølge verdens beste langrennsløper. Nå satser han for fullt mot OL i Bejing.

– Jeg reiser ikke til OL for å bli nummer fem. Da kan jeg like gjerne bli hjemme. Jeg gjør alt jeg kan for å havne på pallen, sier skistjernen, som tilbringer julen i høyden i Davos. På nyåret reiser han til Bejing for å ta rotta på konkurrentene i skisporet.

– Det klart viktigste for meg denne sesongen er å komme til OL og ha mine beste dager der, forteller han.

25-åringen har de siste årene imponert stort. Han har sanket 21 internasjonale og nasjonale gullmedaljer, og gjort seg bemerket blant verdenstoppen i langrenn.

Allsidighet er nøkkelen

Som barn og ungdom gikk det i fotball og langrenn for Klæbo. Og det var ikke før han skulle velge videregående skole, at han bestemte seg for å legge fotballdrakten på hylla og gi jernet i skitrikoten.

– Jeg har hele tiden elsket å drive med all slags idrett. Jeg er ganske sikker på at allsidigheten har bidratt til at jeg har blitt den skiløperen jeg har blitt, sier han.

25-åringen kan blant annet smykke seg med tittelen tidenes yngste mannlige OL-vinner i langrenn. I tillegg har han gull i Tour De Ski, også her som yngste mannlige vinner.

– Det er utrolig viktig å ha noen å se opp til. Det har nok vært avgjørende for karrieren min, sier skistjernen.

I tillegg peker langrennsløperen på at det er viktig å ha et miljø og en treningsgruppe man kan trene sammen med. Han kan fortsatt huske fellestreningene i Byåsen IL som et høydepunkt fra sine yngre år.

Johannes3 photo privat
FORBILDE: Det har alltid vært viktig for Johannes å ha noen å se opp til, og som kan vise litt vei. Morfar er et stort forbilde for ham. Foto: Privat
– Jeg blir lett inspirert av folk som jobber hard for å nå målene sine. Det kan være både idrettsutøvere og folk i næringslivet. Folk som følger drømmene sine, er generelt til stor inspirasjon for meg.

– Hvilke råd har du til dagens unge skiløpere?

– Du må ha det gøy med treningen. All aktivitet hjelper, uansett hvilken form eller idrett det er. Du må heller ikke være redd for å sette deg høye mål, sier Klæbo.

Han mener det er viktig at barn og unge skal kjenne mestringsfølelse når de legger ned tid og energi i trening. Å tilrettelegge for morsomme treninger er derfor essensielt, tror han.

– Det beste tipset jeg kan gi, er å prøve å koble av når ting ikke går helt etter planen, eller du er sliten og lei. Trene når det passer deg og forsøk å finne gleden igjen. Det å ha det gøy underveis er veldig viktig – både i ski og i annen idrett.

– Hvordan tror du koronasituasjonen påvirker unge, fremadstormende langrennsløpere?

– Jeg får fryktelig vondt av de som er i startgropa nå, og som ikke får lov til å gå renn og konkurrere på grunn av pandemien.

Skistjernen forteller at han har brukt mye tid på å se på om det er noe han kan bidra med for å inspirere og motivere talentfulle juniorer som ikke får utfoldet seg i konkurranser.

– Jeg syntes det aller mest artige var å konkurrere da jeg var på den alderen. Jeg tror derfor pandemien byr på utfordringer for motivasjonen til mange av Norges gryende langrennstalenter.

Stolt mentor

Tross sin unge alder, har Klæbo allerede trådd inn i rollen som mentor i Equinors talentutviklingsprogram, Morgendagens helter.

– Jeg synes det er skikkelig stas. Jeg liker å få muligheten til å følge unge talenter og bidra til at disse skal nå målene de setter seg.

For hans egen del var Morgendagens helter en viktig i brikke på veien mot gullmedaljene. Å ha forbilder å strekke seg etter, og gode rollemodeller å se opp til, at hjulpet Klæbo opp og frem.

At han selv er til inspirasjon for andre, er ikke til å stikke under en stol. Ved siden av karrieren som langrennsstjerne, studerer Klæbo økonomi og administrasjon ved NTNU i Trondheim.

– Jeg tror ikke jeg går noe saktere på ski ved at jeg tar utdanning på siden. Jeg har en ambisjon om å komme meg igjennom studiet jeg går nå. Utover det, ønsker jeg å ta med meg læring på veien, som jeg kan dra nytte av når jeg er ferdig som skiløper, sier han.

– Hva vil du helst bli husket for når skikarrieren en dag er over?

– At jeg var en bra fyr, i tillegg til å gå fort på ski