Camilla topp test Camilla sykkel image2 foto almhjel

– Å kunne leve av sykling ville vært en drøm!

Scroll

Stortalentet Camilla Rånes Bye (16) er Norges raskeste på sykkel i sin klasse. 16-åringen har følgende oppfordring til ungdom som drømmer om en idrettskarriere: Ha det gøy!

Året er 2016. IL Stjørdals Blink holder åpen fellestrening, og tolv år gamle Camilla Rånes Bye bestemmer seg for å ta en tur innom. Med lånt racersykkel og sommerfugler i magen tråkker hun på. Hun blir umiddelbart frelst.

– Det var egentlig litt tilfeldig at jeg dro på den treningen. Jeg har alltid vært glad i fart og spenning, og synes sykling virket som en artig idrett å drive med. Magefølelsen stemte, sier Camilla ivrig.

Det tok ikke lang tid før øktene ble lengre — og konkurransene og pallplasseringene ble flere.

På tampen av sesongen i 2020 tråkket Stjørdals Blink-rytteren til for fult, og tok en sensasjonell sølvmedalje i junior-NM i Sandnes — et ritt hun egentlig ikke var gammel nok til å delta i. I juni i år tok hun NM-gull i Kristiansand, etter en overlegen spurtseier.

– Jeg har drømt om NM og hatt det som mål gjennom hele vinteren! I mine øyne er dette det gjeveste rittet i Norge. Jeg hadde en god følelse fra start. At det skulle klaffe så bra er helt fantastisk!, sier den nybakte norgesmesteren.

Denne sommeren overlater vi Instagram til Morgendagens Helter! Følg med og bli bedre kjent med talentene her

For å se filmen må du endre samtykket ditt til å akseptere cookies for "Markedsføring".

Satser for fullt

Den gjeve tittelen kom imidlertid ikke løpende av seg selv. Sykkel er en idrett hvor man er avhengig av mange timer på setet, og det handler mer om lange økter enn mange økter. I løpet av en uke blir det fort 10 til 15 timer på sykkelsetet for det unge talentet.

– Fram til jul spilte jeg også håndball. Men treningsmengden har økt gradvis og da ble det vanskelig å kombinere. Å satse fult på sykkel kjennes som et riktig valg, sier Camilla.

Til høsten flytter ungjenta til OL-byen Lillehammer, for å gå på NTG Lillehammer og være en del av et større sykkelmiljø.

– Camilla er en positiv og målrettet utøver med sterk vinnervilje. Hun tar nye utfordringer på strak arm, er nysgjerrig og alltid søkende etter utvikling, sier Hanne Berg Eriksen som er Landslagsleder for kvinner junior landevei.

Hun har tidligere jobbet som sykkeltrener ved NTG Lillehammer og tror et større miljø kan være svært positivt for Camillas utvikling.

– Skal man lykkes på sykkel er det trening og mer trening, ispedd konkurranser der imellom som gjelder. I tillegg mener jeg at det å være del av en gruppe med samme ambisjoner er viktig, hvor man støtter og pusher hverandre på veien mot målet, sier den erfarne treneren.

Equinor er stolt sponsor av framtidens talenter. Bli kjent med menneskene og les mer om Morgendagens helter her.

Camilla IMG Pallen topp 1600

Camillas tips for å lykkes:

1. Å bli god i noe krever mengdetrening. Sykle mye – og ha det gøy mens du gjør det!

2. Delta i så mange konkurranser som mulig. Det er der du utvikler deg mest.

3. Ikke vær redd for å ta sjanser. Det er bedre å gjøre feil og lære av dem, enn å ikke tørre å prøve.


– Vil bli så god jeg kan

Men før bagen pakkes skal Camilla nyte en velfortjent sommerferie. Det betyr riktignok ikke at hun skal ligge på latsiden.

– Det blir jo aldri helt ferie fra sykkelen, så det blir nok en del trening gjennom sommeren. Men jeg skal prøve å koble litt av fra den vanlige hverdagen og henge med venner.

Hvordan ser framtiden ut tror du?

– På kort sikt håper jeg at jeg får syklet enda mer. Normalt reiser jeg mye utenlands for å sykle, både ritt og trening. Der får jeg større og tøffere konkurranse, rett og slett fordi sporten er mer utbredt der. Men det har naturligvis ikke blitt så mye reising i år.

…Og den store drømmen?

– Drømmen er selvfølgelig å kunne leve av sykling! Å være blant de aller beste. Så lenge det er gøy skal jeg uansett fortsette å utforske potensiale mitt, og bli så god som jeg kan, avslutter Camilla.

Dette er Morgendagens helter

Equinor er stolt sponsor av framtidens idrettshelter gjennom talentutviklingsprogrammet Morgendagens helter.

Her samarbeider Equinor med noen av de største forbundene i Norge for å løfte fram og utvikle nye idrettstalenter.

Vi vet at det kreves en enorm innsats for å lykkes, og derfor vil vi bidra til å gi de unge utøverne muligheten til å ha fullt fokus på den innsatsen og arbeidet som kreves for å oppnå enestående resultater.Les mer om Morgendagens helter her