Helene topp 2 Helene topp 2

Fenomenet Helene:

– Lek og moro gjør de tekniske ferdighetene mine bedre

Scroll

Helene Marie Fossesholm er bare 20 år. Allerede har hun fire VM-gull bak seg i skisporet. Hemmeligheten er hard trening og ektefølt lidenskap og idrettsglede. Nå har hun planer om å gjøre seg bemerket i OL i Bejing.

– Helene er ekstremt treningsglad, dedikert og aktiv. I tillegg er hun en veldig voksen og moden person, samtidig som hun har masse lekenhet og barnlighet i seg. Hun er et naturlig samlingspunkt i gruppa, og er sprudlende og positiv. Den kombinasjonen gjør at jeg tror hun vil nå langt.

Det sier Brit Baldishol, utviklingssjef for langrenn i Norges Skiforbund, om 20-åringen fra Vestfossen, som er en av Norges fremste idrettsutøvere – og som konkurrer på toppnivå i to idretter; langrenn og terrengsykling.

Det er imidlertid ikke første gang stortalentet høster lovord – i media har Fossesholm for lengst blitt døpt til «den nye Marit Bjørgen».

– Helene har også høy treningsintelligens. Hun vet hva som må til, og hvordan hun skal trene for å bli best. Og hun har gjort det fra start, sier Baldishol.
For å se filmen må du endre samtykket ditt til å akseptere cookies for "Markedsføring".
Helene 096
Foto: Morten Nordli

Hårete mål er nødvendig

For mens jevnaldrende venner og venninner utforsket russetid, fester og reiser, fokuserte Helene på trening, trening og atter trening hjemme i Vestfossen.

– Jeg setter meg hårete mål og er sulten på å bli best, men jeg synes det er vel så viktig å leke seg. Jeg driver jo med dette fordi jeg synes det er moro, sier Fossesholm.

I tillegg har hun alltid vært sta og ønsket å få til ting, understreker Fossesholm. Og så er hun full av idrettsglede. Som tenåring drev langrennskometen med både håndball og fotball – i tillegg til langrenn og terrengsykling.

– Det var en periode jeg holdt på med fire idretter samtidig. Jeg har alltid elsket ballsport, og hadde lyst til å drive med alt jeg syntes var gøy. Jeg kunne spille håndballkamp først og ta en skitur etterpå. Jeg har alltid likt at det skjer ting, og likt å bevege meg, forteller hun.

I en alder av 20 år har Fossesholm allerede mye erfaring som toppidrettsutøver. Nylig la hun bak seg sitt første år på elitelandslaget i langrenn. Det har gitt mersmak. Og til vinteren sikter hun mot OL-medalje.

– Ja, jeg drømmer om å ta medalje på en av øvelsene i OL. Jeg er ikke noe redd for å fortelle om målene mine. Jeg synes ikke det er en skandale hvis jeg ikke når dem, det er viktigere at de er litt hårete.

Hvis man setter seg mål man alltid klarer å nå, setter man seg sannsynligvis for enkle mål, tror det unge talentet.

Fra deltager til mentor på rekordtid

Det er ikke mange årene siden Fossesholm deltok på Equinor Internasjonal talentsamling på Sjusjøen som ung spire. Nå er 20-åringen selv blitt mentor i Equinors talentutviklingsprogram Morgendagens helter – og i august var hun på plass blant 75 trenere og utøvere fra syv nasjoner for å trene og dele sine erfaringer.

– Jeg husker de samlingene som ekstremt inspirerende og morsomme. Derfor er det viktig for meg å spre budskapet mitt om å leke seg og ha det moro mens man trener for å bli best. Jeg håper jeg kan være med å inspirere ved at jeg har opplevd mye innenfor idretten til å være såpass ung.

For å nå så langt i så ung alder er ingen selvfølge. I tillegg til disiplin og struktur, tror Fossesholm selv det handler om idrettsglede og lidenskap.

– Alle har jo en dørstokkmil innimellom. Også jeg. Det er ikke alltid bare fryd og gammen, men stort sett gleder jeg meg til å trene. Hadde jeg ikke hatt den gleden, skjønner jeg ikke hvor jeg skulle fått motivasjon fra, sier hun.

Helene15 min
Helene 095
09 08 2021 86

– Det blir vel litt det samme som når man jobber. De som trives og lykkes i jobben, har sannsynligvis valgt en yrkesretning de mestrer og synes er spennende.

Apropos yrkesretning. Du har søkt på medisinstudier?

– Ja, jeg har kommet inn to ganger, men valgt å utsette studier enn så lenge fordi jeg ønsker å satse på idretten. Jeg liker å ha mange jern i ilden, så det blir nok studier etter hvert, avslutter Fossesholm.

Dette er Morgendagens helter

Equinor er stolt sponsor av framtidens idrettshelter gjennom talentutviklingsprogrammet Morgendagens helter.

Her samarbeider Equinor med noen av de største forbundene i Norge for å løfte fram og utvikle nye idrettstalenter.

Vi vet at det kreves en enorm innsats for å lykkes, og derfor vil vi bidra til å gi de unge utøverne muligheten til å ha fullt fokus på den innsatsen og arbeidet som kreves for å oppnå enestående resultater.Les mer om Morgendagens helter her