Juniorlaget image 1 Juniorlaget image 1

VM-seier etter utfordrende sesong:

– Jeg er utrolig stolt av hele juniorlandslaget i år!

Scroll

Renn etter renn er blitt avlyst som følge av korona, men utøverne på juniorlandslaget i langrenn ligger ikke på latsiden av den grunn.

– Nå har vi fått beskjed om at junior-NM blir avlyst. Vi håpet til det aller siste, så det er trist å få den beskjeden, sier Margrethe Bergane (19).

Hun er en av elleve utøvere på det norske juniorlandslaget, og blant Norges mest lovende langrennstalenter. I år har hun imidlertid måttet se langt etter å konkurrere like mye som hun skulle ønske.

– Det er klart det er kjedelig å trene mot konkurranser som avlyses, men det er flere som har lidd mer enn jeg, altså. Jeg har gått noen renn med seniorene, og dermed fått gjennomført en del konkurranser, tross korona.

Har trent hardt mot VM-seier

Det er nå tre år siden Bergane tok steget, og satset fullt ut på langrennskarrieren. Og selv om koronapandemien har stukket kjepper i hjulene for flere konkurranser denne sesongen, er langrennskometen ved godt mot.

En iherdig treningsinnsats gjør at Bergane kan smykke seg med en rekke medaljer. Under junior-VM i Voukatti i Finland i februar, tok hun bronse på 5-kilometer og gikk inn til soleklar gullmedalje på 15-kilometeren.

– Gullet i junior-VM er definitivt det største jeg har opplevd i skikarrieren så langt. På grunn av korona har jeg fått mulighet til å trene og terpe på litt andre ting enn jeg kanskje ellers ville gjort. Kanskje det var utslagsgivende under VM, sier 19-åringen, som på det meste legger ned 20 treningstimer i uka.

– Det handler om å gjøre det beste ut av situasjonen. Ingen av oss har trent mindre enn vi ellers ville gjort, tror jeg. Og rennene vi har fått gå, har vi nok satt ekstra stor pris på, sier hun.

I tillegg til Berganes gull, tok juniorlandslaget hjem to medaljer under stafetten i junior-VM. Jentene kunne tre bronsemedaljen over hodet, mens guttene på sin side stakk av med det gjeve gullet. En knallprestasjon av samtlige utøvere, som grunnet korona og strenge restriksjoner, har måttet trene på hver sin kant frem mot den viktige konkurransen.

Med felles mål og en motiverende trener, har Bergane og resten av juniorene klart å holde fokus, tross et annerledes treningsår.

– Jeg er utrolig stolt av hele juniorlandslaget i år, som har fått vise hva de er gode for i senior-renn og junior-VM, sier trener Monika Kørra.

– Det er synd at resten av juniorene i landet ikke har fått gå nasjonale renn og målt krefter i år. Nå håper jeg at neste sesong blir full av konkurranser, slik at også de får muligheten til å vise hva de er gode for.

Etter endt sesong er flere av utøverne hennes klare for å ta steget over til seniornivå. Treneren er trygg på at de alle er godt rustet for neste kapittel i karrieren.

– Vi er i gang med prosessen rundt etablering av juniorlandslaget for kommende sesong. Dette er en krevende prosess, da vi ikke har nasjonale renn å se til når det kommer til uttak slik vi ville hatt i et normalt år, forklarer Kørra.

Equinor støtter morgendagens skitalenter

Equinor er hovedsamarbeidspartner til Norges Skiforbund (NFS) innen langrenn. Gjennom talentutviklingsprogrammet Morgendagens helter, støtter Equinor forbundets talentutvikling og satsning rundt junior- og rekruttlandslagets gutter og jenter.

Equinor støtter ulike arrangementer og prosjekter som Equinor Norgescup, Equinor Morgendagens Skiledere og Equinor International Talentsamling langrenn.

Equinor er også hovedsamarbeidspartner til Åpningsrennet på Beitostølen og Ungdomsstafetten i Holmenkollen, samt partner til NM i langrenn.