Havard moseby rulleski profil 02 Havard moseby rulleski 03

Håvard følger i familiens fotspor – går for OL-gull!

Scroll

Langrennstalentet Håvard Moseby (22) motiveres av å konkurrere. Og av å bruke tid i naturen.

– Jeg har en eldre bror som gikk aktivt på langrenn tidligere. Jeg har alltid prøvd å følge i hans fotspor, og ikke minst slå han. Han har helt klart vært et forbilde og en drivkraft for min langrennsatsing, sier Håvard.

22-åringen, fra Kjelsås i Oslo, har bestandig vært mye ute i naturen. Han kommer fra en sprek familie med en ivrig mor og far, og to eldre søsken – og med hytte på snøsikre Synnfjell tok det ikke lang tid før Håvard tok sine første stavtak. Etter å ha trent og konkurrert i både sykling og langrenn, var det til slutt trikoten og skisporet som trakk det lengste strået.

– Jeg elsker å konkurrere og er generelt glad i å være aktiv. Men det var langrenn jeg hadde størst talent for, så det ble naturlig å gå den veien, sier Håvard.

Denne sommeren overlater vi Instagram til Morgendagens Helter! Følg med og bli bedre kjent med talentene her

For å se filmen må du endre samtykket ditt til å akseptere cookies for "Markedsføring".

Drømmer om OL

At den unge utøveren har talent, er det liten tvil om. Som 20-åring hadde han allerede sanket 14 NM-medaljer og ett gull og ett sølv fra Junior-VM i langrenn. Da er det kanskje ikke så rart at Oslo-gutten har blitt omtalt som en av Norges mest lovende skiløpere av flere langrennseksperter.

– Min store drøm er OL i Cortina i 2026. Det hadde vært ekstra gøy å ta gull der, fordi jeg har en i familien, Hallgeir Brenden, som tok OL-gull i Cortina i 1956.

22-åringen er klar over at en OL-medalje krever kontinuitet og hardt arbeid. Det nytter ikke å ta noen snarveier i utviklingen, mener Håvard, og deler ivrig sine beste råd til dem som ønsker å nå toppen av pallen:

– Det er veldig viktig å være fokusert, og ærlig med seg selv. Sett deg mål før en sesong eller en økt, og vær ærlig om hvordan det faktisk gikk. Fikk du det du trengte ut av økten din?
Samling skilaget havard
FULL FART: Håvard Moseby og resten av Equinor Rekruttlandslag på løpetur under samling i Trondheim i juni i år. Foto: Equinor

– Jeg tror alle kan blir gode i idretten sin hvis de virkelig brenner for det. Noen har så klart bedre forutsetninger, men arbeidet er vel så viktig som talent. Det som skiller de beste fra de nest beste, er treningstalent – altså å legge ned arbeidet. Men har du et talent blir veien enklere og morsommere.

Hva er høydepunktet i karrieren din så langt?

– Det øyeblikket jeg husker best var stafettgullet vi tok i junior VM i 2018 i Sveits. Jeg var yngst på laget og fikk ikke sove den natten fordi jeg var så nervøs. Det hele endte i et spurtoppgjør, som heldigvis gikk fint.

Equinor er stolt sponsor av framtidens talenter. Bli kjent med menneskene og les mer om Morgendagens helter her.

Mange jern i ilden

Selv om idretten naturligvis spiser mye av tiden til Håvard, er det ikke bare i sporet han legger ned hardt arbeid. Foruten 3-4 timer trening hver dag studerer stortalentet deltid til sivilingeniør i fysikk og matematikk ved NTNU i Trondheim.

Hva motiverer deg?

– Jeg synes det er vanskelig å være motivert hele tiden. Da er det viktig å være disiplinert. Motivasjon kommer og går, men du kan velge å være disiplinert hele tiden. Det gjelder både i idrett og studier.

Apropos studier, hvorfor valgte du å studere akkurat nå?

– Jeg synes det er digg å ha noe annet å gjøre ved siden av idretten, så ikke alt fokuset ligger der. Det er fint å bruke hjernen litt, og jeg har god tid mellom økter til å gjøre noe annet. Valget falt på sivilingeniør fordi jeg alltid har likt realfag, forklarer Håvard.

Han håper imidlertid at han blir så god i skisporet at han ikke får bruk for utdanningen med en gang. Må han prioritere, kommer nemlig langrenn først.

Du har en hektisk timeplan – hvordan ser sommeren ut for deg?

– Det blir en del trening. Men jeg håper å få til noen hytteturer med kompiser for å slappe av og bade. Det hjelper for hodet. Og en tur til Voss for å hoppe i fallskjerm! Det blir et skikkelig kick, avslutter Håvard.

Dette er Morgendagens helter

Equinor er stolt sponsor av framtidens idrettshelter gjennom talentutviklingsprogrammet Morgendagens helter.

Her samarbeider Equinor med noen av de største forbundene i Norge for å løfte fram og utvikle nye idrettstalenter.

Vi vet at det kreves en enorm innsats for å lykkes, og derfor vil vi bidra til å gi de unge utøverne muligheten til å ha fullt fokus på den innsatsen og arbeidet som kreves for å oppnå enestående resultater.Les mer om Morgendagens helter her