Tarald4 Tarald4

Nå får Tarald (16) spille på den store scenen

– Kan nesten ikke tro det

Scroll

Tarald Omland (16) fra Sandnes er som eneste unge rogalandsmusiker, plukket ut til å spille sammen med Stavanger Symfoniorkester (SSO). Interessen for fiolin fikk han på en litt uvanlig måte.

- Jeg er stolt over å ha blitt plukket ut og kan nesten ikke tro at jeg skal få lov å spille med et så fantastisk orkester. Jeg har hørt de på mange konserter og nå skal jeg selv få lov å spille med dem.

Den unge, lovende fiolinisten kom gjennom det trange nåløyet i Talentjakten, som er et samarbeid mellom SSO og Equinor Morgendagens helter. Talentjakten har som mål å løfte fram noen av Rogalands mest lovende talenter innen klassisk musikk og gi dem en arena hvor de kan utvikle ferdighetene sine ytterligere. Mange av de som har vært med på Talentjakten opp gjennom årene er i dag profesjonelle musikere.

- Jeg har en drøm om en dag å kunne jobbe og leve av musikken, og derfor er det utrolig morsomt å vite at andre som har være med i Talentjakten har blitt profesjonelle musikere, sier 16-åringen.

Tarald1
Foto: Tarald Omland (16) går i 1. klasse på Sandnes VGS. Nå er han, gjennom Talentjakten, plukket ut til å spille med Stavanger Symfoniorkester. Foto: Marie Von Krogh
- Gjennom Morgendagens helter ønsker vi å støtte talentfulle unge mennesker innenfor kultur, idrett og realfag. At Tarald nå får sjansen til å utvikle seg som musiker gjennom et av våre konsepter gleder oss enormt.
Liv Ims, fungerende sponsorsjef i Equinor.

Hollywood som inspirasjon

Det er mange måter å finne inspirasjon til å ville lære seg et instrument. For Tarald oppstod interessen for fiolin på en litt annerledes måte.

– Da jeg var liten fikk jeg lov å se filmen Master og Commander, om et engelsk krigsskip på jakt etter en fransk fregatt under Napoleons krigen. I fredelige stunder spiller kapteinen, spilt av Russell Crowe, fiolin og skipslegen cello. De spiller utdrag fra Mozarts 3 fiolinkonsert. Jeg ble besatt av musikken og syntes det var det vakreste jeg hadde hørt.

Der og da bestemte han for at han skulle lære seg å spillet musikkstykket. Moren meldte ham så på fiolinkurs på Kulturskolen i Sandnes. Resten er historie.

– Vi syntes at Tarald er en ekstremt talentfull musiker, som kan utvikle seg videre ved at han får sjansen til å bli veiledet og får spille med profesjonelle musikere ved vårt orkester. Tarald er bare 16 år, men han har allerede kommet langt i sin utvikling, og vi skal gjøre det vi kan for at blir en enda bedre musiker, sier Ingvild Rosenberg, orkesterformidler i SSO

Dette er Morgendagens helter

I over 15 år har Equinor jobbet med talentutvikling gjennom konseptet Morgendagen helter. Equinor driver med talentutvikling innenfor idrett, kultur og realfag. Morgendagens helter handler om å løfte fram talenter med evne og vilje til å tenke annerledes, og med kompetanse og utholdenhet til å jobbe hardt for å oppnå enestående resultater.