Caroline w Photo Haakon Borkhus sml min Caroline w Photo Haakon Borkhus sml min

Et syngende stjerneskudd

Scroll

Caroline Wettergreen har stått på en rekke internasjonale scener og trollbundet publikum med den vidunderlige stemmen sin. Talentstipendet fra Equinor har gjort det mulig å sikte mot stjernene.

Jeg har bestandig drevet med musikk. Det er det eneste jeg kan. Men om jeg skulle valgt et annet yrke, ville det utvilsomt vært pilot. Jagerflypilot!

Caroline Wettergreen (35) humrer, mens hun traver gatelangs i Oslo. Det er i hovedstaden hun har hjemmet sitt, og en samboer. Men i løpet av et vanlig år, er hun mer borte enn hun er hjemme.

– I 2019 hadde jeg 250 reisedøgn. Det er veldig mange netter tilbrakt i Airbnb-leiligheter og på hoteller rundt om i verden.

35-åringen er en fremragende operasangerinne, så du kan like gjerne notere deg navnet hennes først som sist. Hun har gjort oppsetninger på store operascener, som ved Komische Oper Berlin, Bayerische Staatsoper i München og Royal Opera House Covent Garden i London. De neste årene skal hun både til Sydney og Paris med den fortryllende stemmen sin.

Hardt arbeid, og et sant eventyr

Caroline startet tidlig med musikk. Hun var bare fem år da hun begynte å ta pianotimer, og syv år da hun begynte i kor. Like etter, startet hun opp med sangtimer. Det har hun aldri sluttet med.

Ungdommen besto stort sett av musikkaktiviteter. Hun har hele tiden vært bestemt på at det er musikk hun vil drive med – og leve av.

– Jeg er heldig som lever dette livet. Du kan gjerne kalle det et eventyr, men det er ingen hemmelighet at det ligger mye hardt arbeid bak, sier hun.

Caroline har åtte års utdannelse bak seg, og både en bachelor- og en mastergrad. Hun har studert ved Norges musikkhøgskole, og ved Musikkonservatoriet i København. Etter studiene jobbet hun som frilanser ved flere operaoppsetninger i Norge, før hun i 2016 fikk sitt internasjonale gjennombrudd.

I salen på en av oppsetningene jeg var med i, befant det seg en person som virkelig likte det jeg gjorde. Da begynte ballen for alvor å rulle.

Det er slett ikke uvanlig – det at det sitter en talentspeider eller en operasjef i salen på oppsetningene, forteller hun.

Caroline IMG 20171212 175642 sml min

Talentstipend på én million kroner

Sangfuglens karriere fikk kraftig medvind i seilene, og plutselig stod Caroline på internasjonale scener, både i Tyskland og England. Det ble lagt merke til. Fem år etter det internasjonale gjennombruddet i 2013, ble hun tildelt det gjeve Klassisk musikkstipendet til Equinor. I sin begrunnelse for tildelingen påpekte juryleder Leif Ove Andsnes blant annet at Caroline briljerer i noen av de mest krevende operarollene som finnes – som Nattens dronning i Tryllefløyten, med topptoner i verdensklasse.

– Jeg ble virkelig tatt på sengen da jeg fik vite at jeg var nominert. Det var en stor overraskelse, og jeg hadde ingen anelse om at jeg kvalifiserte til noe slikt. Enda større var det selvsagt å få stipendet tildelt.

Talentstipendet er på én million kroner, og er en del av talentutviklingsprogrammet Morgendagens helter, hvor Equinor støtter unge talenter innen realfag, kultur og idrett.

Stipendet tildeles individuelle instrumentalister mellom 18 og 28 år – aldersgrensen for sangere er 32 år. Hvem som mottar Equinors talentstipend avsløres i slutten av november hvert år. Caroline mottok stipendet i 2018.

– Pengene bidrar til at man i en lang periode får en stabil inntekt, og kan fokusere kun på musikken. Det gir større valgmuligheter, på en måte. Jeg kunne for alvor satse skikkelig og bruke all min tid på å utvikle meg, forteller Caroline, og legger til:

– Stipendet bærer noe mer med seg enn penger. Det å ha navnet sitt knyttet til Equinors klassisk musikkstipend, har satt meg på kartet, nasjonalt og internasjonalt.

I dag er hun en godt etablert musikkunstner. Hun lever drømmen, ifølge seg selv. Men det krever en stor dose selvdisiplin og egenmotivasjon.

Det å få lov til å skape noe – og uttrykke noe – gjennom musikk, det er selve drivkraften. Equinors talentstipend skal ha mye av æren for at jeg har nådd hit jeg er i dag, og for at jeg kan leve av det jeg elsker.