Johan Johan

Den fødte fiolinist

Scroll

Han begynte å spille fiolin som fireåring. I dag er Johan Dalene (22) trekkplaster på store, internasjonale scener og et kjent musikknavn verden over.

– Jeg har vært fascinert av musikk siden jeg var barn. Pappa er cellist og mamma pianist, så musikk har interessert meg så lenge jeg kan huske.

At Johan Dalene ble musiker, var derfor ingen overraskelse. Men at han skulle få en kometkarriere, og bli et kjent internasjonalt navn allerede før han fylte 20, kunne ingen forutse.

Aller helst ønsket Johan å spille cello, som faren, men foreldrene ville det annerledes. Da Johan var fire år, sendte de ham til den dyktige, lokale fiolinlæreren Päivikki Wirkkala Malmqvist. Avtalen var at han skulle prøve å spille fiolin i noen måneder. 18 år senere er han fortsatt fiolinist. En drivende dyktig en.

I 2020 ble den fremragende fiolinstjernen tildelt Equinors talentstipend i klassisk musikk. – Et talent verdt å merke seg, uttalte den verdenskjente pianisten og jurylederen, Leif Ove Andsnes, da det ble kjent at Johan vant stipendet på en million kroner.

Equinor Klassisk Musikkstipend er Norges største i sin sjanger. Formålet med stipendet er å løfte unge norske talenter fram, samt være en døråpner for en internasjonal karriere innen klassisk musikk.

– Equinors klassisk talentstipend er utrolig generøst. I tillegg er det gjevt å ha vunnet, med tanke på alle de andre fantastiske musikerne som har blitt tildelt stipendet før meg.
Johan Dalene
Johan8
EN LYSENDE KARRIERE: Johan Dalene vinner både priser og publikums hjerter med fiolinspillet sitt. Foto: Mats Bäcker

En stor ære

– Å få et så stort stipend føles også som en bekreftelse på at alle timene jeg har tilbrakt i øvingsrommet virkelig har gitt resultater. Det motiverer meg til å fortsette det harde arbeidet.

Og hardt arbeid betaler seg. Ikke bare i millionstipend og gjeve priser. Johan har stått på store scener med enda større navn. Blant det største han har opplevd så langt i karrieren, er å spille Mozarts femte fiolinkonsert med Sveriges Radios Symfoniorkester og den legendariske, svenske dirigenten Herbert Blomstedt.

– Det var inspirerende på alle måter å møte og leke med den da 93 år gamle Maestron, men det jeg tar med meg fra møtet, var hans lettvinte holdning, og generøse kjærlighet for musikk, forteller han.

Også den første virkelige debutkonserten, som 16-åring, har gjort stort inntrykk på Johan.

– Da jeg spilte Tsjaikovskijs fiolinkonsert med mitt fantastiske hjembyorkester, Norrköping Symfoniorkester, var en veldig spesiell kveld for meg. Ikke minst fordi pappa var med å spille cello.

Etter den store debuten, fikk Johan flere konsertmuligheter og sjanser til å spille med forskjellige orkestre, men det var først etter å ha vunnet Carl Nielsen-konkurransen i Danmark, at han følte karrieren begynte å ta av.

Kometkarriere bremset av pandemi

– Etter eksamen på videregående, sommeren 2019, begynte jeg å jobbe som frilansmusiker – samtidig som jeg tok privattimer hos min fantastiske lærer, Per Enoksson.

Så kom pandemien. Akkurat som for alle andre, føltes det som om livet og karrieren ble satt på vent for det unge talentet. Det var ingen konserter å øve på. Ingen mål å sette seg.

– Jeg syntes det var vanskeligere å finne den samme motivasjonen til å øve, når alt var så usikkert og man ikke hadde noen konkrete mål å jobbe mot. Men jeg prøvde å tvinge meg selv til å sette egne mål. I tillegg begynte jeg å livestreame opptredener.

Siden høsten 2021 har han igjen kunnet reise og spille konserter som før pandemien. For Johan har det føltes fantastisk fint.

– Det er lett å glemme hvor gøy det faktisk er å ha mye å gjøre.
Johan Dalene
Johan7
I SITT ESS: Johan under innspilling med Kungliga Filharmonikerna og John Storgårds. Foto: David Kornfeld

Nå drømmer musikktalentet om å spille inn plater og fiolinkonserter. Han drømmer om å spille med de beste orkestrene i verden, som New York Philharmonic og Berlin Philharmonic. Men aller mest forsøker han å la være å tenke for mye på hvordan livet skal se ut i framtiden.

– Jeg gjør mitt beste nå, og så får vi se hvor det bringer meg, sier han.

– Hva er dine beste råd til andre unge musikere?

– Det er så mange dyktige musikere der ute. Prøv å la være å sammenligne seg for mye med andre, men å tro heller på seg selv og din egen stil.

– Ellers bør du prøve alltid å ha hodet med deg når du øver. Det høres ganske åpenbart ut, men det er mange anledninger jeg selv, spesielt da jeg var yngre, kunne ha hatt stor nytte av det rådet. Hvis du for eksempel har en time for deg selv, er det viktig å tenke på hva du ønsker å få gjort og hvordan du skal øve på å få det gjort, i løpet av den timen. Prøv også å finne en glede i treningsprosessen, da blir det morsommere!


Dette er Morgendagens helter:

Equinor er stolt sponsor av framtidens idrettshelter gjennom talentutviklingsprogrammet Morgendagens helter.

Her samarbeider Equinor med noen av de største forbundene i Norge for å løfte fram og utvikle nye talenter.

Vi vet at det kreves en enorm innsats for å lykkes, og derfor vil vi bidra til å gi de unge utøverne muligheten til å ha fullt fokus på den innsatsen og arbeidet som kreves for å oppnå enestående resultater.

Les mer om Morgendagens helter her