EM LV Jørgen Nordhagen action 2022 Whats App Image 2022 09 23 at 11 26 25 AM 2

Å jobbe med unge utøvere gir suksess på seniornivå

Scroll

Årets sykkel-VM i Australia ble en norsk medaljefest. – Dette viser at langsiktig arbeid fungerer, sier landslagslederen for Norges juniorlag.

– Det ble et fantastisk mesterskap for Norge med gull til Tobias Foss (25) og Søren Wærenskjold (22). Det er ikke lenge siden de var juniorer! Nå får vi endelig bevis på at teoriene våre fra 10-15 år tilbake stemmer, sier Kai Lexberg, juniorlandslagsleder, og legger til:

– Uten støtten fra Morgendagens helter hadde det ikke vært mulig å opprettholde dette nivået gjennom så mange år.

Først tok Tobias Foss sjokkgullet blant seniorene på VM-tempoen. Dagen etter ble Søren Wærenskjold verdensmester på tempo for U23-ryttere i Wollongong. For å dyrke frem gode utøvere som disse to, har det vært avgjørende å ha et juniorprogram på høyde med programmene i andre store sykkelnasjoner. Lexberg mener det er ekstremt viktig å ha midler og menneskelige ressurser til å reise på konkurranser med juniorene.

VM LV Tempo jubler Tobias 2022
SJOKKGULL: Tobias Foss (25) tok gull blant seniorene på VM-tempoen.

Frankrike ser til Norge etter sykkelsuksess

– Når franskmennene kommer for å se hva vi gjør her oppe, er det et stort pluss i boka, sier Lexberg.

Med Lexberg som landslagsleder har Norges juniorlag levert toppresultater år etter år. Før så juniorene til utlandet, men nå har det snudd. En uke sist vinter tok nemlig sykkelgiganten Frankrike turen til Norge for å lære.

– Kollegaen min i Frankrike var på omvisning på Olympiatoppen, høyskolen innlandet, NTG skolene på Lillehammer og i Bærum, og vi diskuterte trening. Det var et veldig interessant møte, forteller Lexberg.

Vil løfte det fysiske nivået

Årets sesong er hans tiende som landslagsleder for juniorgutta. Under hele trenerperioden har laget vært rangert helt i toppen i verden.

– Vi har hatt fokus på at fysisk kapasitet må opp. I alle ti årene har vi gjort fysiske tester på Olympiatoppen, så vi begynner å få en god pekepinn på hva de fysiske kravene er. Noe av suksessen vår skyldes imidlertid at vi har holdt ut i så mange år, og at vi har fått erfaring og kontinuitet i arbeidet, sier landslagslederen.

Hvor mange timer han tilbringer i bil på veien tør han ikke tenke på, men én ting er sikkert: Det blir mye reising. Og han har ingen planer om å roe ned – i år har han flere førsteårsjuniorer enn noen gang på laget.

EM LV Jørgen Nordhagen action 2022
DEDIKERT: Jørgen Nordhagen (17) startet med sykkelsporten allerede som 10-åring.
– Målet til gutta er å ta medaljer i mesterskap og at de skal være topp tre sammenlagt i verdenscupen for nasjoner. Det er guttas mål. De ønsker å være de beste i verden, så da må vi legge lista deretter. Vi må legge til rette, samt sette krav til alle rundt laget for å være i verdenstoppen.
Kai Lexberg, juniorlandslagsleder

Trener 20 timer i uka

– Å være førsteårs junior er kjempegøy. Vi er blitt en veldig god gjeng, sier Jørgen Nordhagen (17), som startet med sykkelsporten allerede som 10-åring.

Til vanlig går han toppidrettslinjen på Lillehammer, og konkurrer i langrenn på vinterstid. Antall treningstimer i uka kan derfor komme opp i 20 timer. Og det gir uttelling: I sommer klarte juniorlandslaget og Nordhagen å ta sølv i EM Fellesstart i Portugal.

På spørsmål om hvorfor de er gode som et lag, kommer svaret fort:

– På grunn av det sosiale. At det ikke bare er stresset stemning mellom oss, men at vi greier å koble av. Det gjør det lettere å fokusere. Lexberg er også veldig flink og forstår oss godt. Han sitter på virkelig verdifull erfaring som hjelper oss til å prestere, skryter 17-åringen.

– Det er alltid gøy å vinne eller prestere bra, om det er meg eller laget blir litt det samme. Drømmen er å leve av å sykle. Det hadde vært utrolig gøy å sykle Tour de France en dag.
Jørgen Nordhagen (17)

Lexberg understøtter at de jobber mye med å ha det bra på tur.

– De årene hvor rytterne blir gode kompiser og har det gøy på tur, har vi hatt størst suksess. I år har vi en gjeng hvor det er god stemning i gruppen. Dette er en lagidrett med individuelle vinnere, så det er også viktig at man lærer seg å ønske å jobbe for andre og lærer å be om og å ta imot hjelp.

To norske VM-gull på to dager

Tilbake i Norge kaller Lexberg VM-nivået «skyhøyt». Både Tobias Foss og Søren Wærenskjold har medaljer i EM som juniorer, og nå presterer de altså helt i toppen ved å ta et gull hver. Lexberg viser til flere som har tatt del i Equinors talentutviklingsprogram fra tidlig alder og som har hatt god utvikling.

– Kristoffer Halvorsen, Anders Skaarseth, Rasmus Tiller og flere... alle disse var gode som juniorer og er proffe i dag. Man skal ikke ta motet fra de som er juniorer og ikke kommer på juniorlandslaget, men vi ser at god progresjon gjennom konkurranser gir veldig gode resultater både på kort og lang sikt, avslutter Lexberg.