Talentjakten tre topp Eirik horisontalt

Tre deltagere i Talentjakten:

Unik mulighet å spille med profesjonelle

Scroll

I 11 år har Stavanger Symfoniorkester jaktet unge musikalske talenter i Rogaland. En av dem gjør internasjonal karriere og fått fast orkesterjobb.

– Det føles helt fantastisk å ha blitt plukket ut. Jeg hadde absolutt ikke trodd at jeg skulle få plass, sier Henrik Helgeland (18) entusiastisk.

Den unge trompetisten fra Bryne har nylig fått vite at han er en av vinnerne av Stavanger Symfoniorkesters Talentjakt for sesongen 2021/2022. I året som kommer skal han få sin første smakebit av livet som profesjonell musiker.

– Å spille for SSO er jo en drøm i seg selv. Jeg gleder meg til å kjenne på hvordan det er å være profesjonell musiker med tanke på tempo, krav og presset og nervene som er knyttet til det. Det er en unik mulighet som veldig få får, sier Henrik.

Talentjakten er et samarbeidsprosjekt mellom Stavanger Symfoniorkester og Equinors talentutviklingsprogram Morgendagens helter som støtter talentutvikling innen kultur, idrett og realfag. I Talentjakten får unge klassisk musikktalenter i Rogaland anledning til å bli kjent med yrket som orkestermusiker.

Trangt nåløye

Siden 2010 har 180 unge musikere søkt om å få spille med symfoniorkesteret, men bare 38 unge talenter fra Rogaland har fått muligheten til å prøve seg. I år ble fem ungdommer valgt ut, og for Henrik betyr det altså muligheten til å spille sammen med noen av landets beste musikere.

– Det var høyt nivå på årets søkere til Talentjakten, og vi står nå igjen med fem unge talenter. En herlig gjeng ungdom, alle veldig spente på hvordan det blir å spille med et symfoniorkester, sier Ingvild Rosenberg, som er orkesterformilder hos SSO.

Talentjakten gir unge talenter muligheten til å delta på 4 orkesterproduksjoner. De får dermed innblikk i hvordan det er å være en profesjonell musiker.

Les mer om sesongens fem nye orkester talenter

– Om årets kandidater kommer til å bli profesjonelle musikere, er mye opp til dem selv. Jeg vil si at de allerede er på god vei, men de må selv bestemme hvordan de vil ta talentet sitt videre. Forhåpentligvis bidrar SSO Talentjakten med økt interesse for orkesterlivet og kan hjelpe dem med å finne ut om dette er noe de vil satse på videre inn i yrkeslivet, sier Rosenberg.

Før Henrik kaster seg ut i musikkens voksne verden, er det likevel to viktige forberedelser han skal gjøre:

– Jeg skal fullføre videregående og siste året på musikklinja. Og så skal jeg øve masse.

En stor opplevelse

– Talentjakten har betydd mye for meg fordi det gav meg motivasjonen og selvtilliten jeg trengte for å tørre å satse på det jeg elsker og brenner for, sier Roxana Soliman (22).

Roxana m ramme
SATSER PÅ MUSIKKEN: Roxana (22) studerer musikk på heltid og drømmer om å leve av musikken. Foto: SSO/Marie Von Krogh

Roxanas musikalske reise begynte i Syria, da hun var ti år. Hun gikk på et musikkinstitutt der hun fikk utforske og bli kjent med ulike instrumenter, og da hun fikk en cello mellom hendene ble det kjærlighet ved første møte. Roxana ble plukket som ungt talent på cello i Talentjakten 2018/2019

Noen år senere flyttet familien til Norge, og Roxana begynte på musikklinjen i Haugesund. Da muligheten for å prøvespille for Talentjakten dukket opp, var det aldri noen tvil om at hun skulle gripe den.

– Jeg er veldig glad for at jeg tok sjansen, og ikke minst takknemlig for at jeg fikk muligheten. Året med Talentjakten var en stor opplevelse som åpnet en ny verden for meg. Etter den første øvelsen ville jeg bare ha mer.

I dag studerer Roxana musikk ved Universitet i Stavanger. Drømmen er å kunne leve av musikken.

– Å stå på scenen gir meg en fantastisk følelse. Å kunne være en del av et profesjonelt orkester på fulltid er helt klart et mål, sier den unge musikeren.

Verdifull erfaring

En som i dag lever den store musikkdrømmen, er hornist Eirik Baardsen Haaland (29). Han var blant de seks første talentene som ble valgt ut da Talentjakten var i startgropa – og ble den første av deltagerne som kan skilte med fast orkesterjobb. Før han fylte 22, mens han fortsatt studerte på Norges musikkhøgskole, ble han tilbudt fast jobb som solohornist i Trondheim Symfoniorkester.

Eirik husker godt ilddåpen under Talentjakten i 2010.

– Det var et helt nytt prosjekt den gangen, så det var veldig spennende. Ingen visste helt hva vi gikk til. Men vi ble vist tillit, fikk mye ansvar og store utfordringer, sier Haaland.

Eirik horisontalt
PROFESJONELL: Eirik Haaland (29) lever ut drømmen og jobber som profesjonell musiker på heltid. Foto: SSO/Marie Von Krogh
– Talentjakten ble mitt første innblikk i det profesjonelle musikerlivet. Å kjenne på nervene i slike sammenhenger og samtidig høste disse erfaringene i trygge rammer, har vært en verdifull erfaring.

Siden den gang har ingen dager vært like for Eirik, som har reist med musikken i både innland og utland. Med base i Stavanger og Trondheim har han vikariert i orkestre som Gøteborg Symfoniker, Konzerthaus Orchester Berlin og BBC Philharmonic i Manchester. Med sistnevnte spilte han også på Proms. Dette ledet til vikariat med London Symphony Orchestra, som inviterte ham med på en fire ukers europaturné med selveste Simon Rattle på dirigentpulten. Et klart høydepunkt i karrieren så langt, forteller Eirik.

– Det har gått i et rasende tempo! Jeg har vært utrolig heldig og fått oppleve mye spennende. Hadde vi hatt denne samtalen for ti år siden hadde jeg ikke trodd på meg selv.

Har du et tips til unge musikere som drømmer om å leve av musikken?

– Øving. Rett og slett. Trivsel er viktig, men det krever timer. De som har kommet lengst har øvd veldig, veldig mye. I tillegg er det viktig å vær åpen for innspill, både fra lærere og fagpersoner. Vær villig til å teste en ny retning, eller ny metode – det finnes ingen motorvei til målet. Og til slutt: spill masse! Jo flere muligheter du griper, jo bedre, avslutter Eirik.

Dette er Talentjakten:

Talentjakten er et samarbeidsprosjekt mellom Stavanger Symfoniorkester og Equinors talentutviklingsprogram Morgendagens helter. Prosjektet har som mål å løfte fram noen av Rogalands mest lovende talenter innen klassisk musikk og gi dem en arena hvor de kan utvikle ferdighetene sine ytterligere.

En håndfull dyktige tenåringer på ulike orkesterinstrumenter plukkes ut etter prøvespill og får delta på fire orkesterkonserter i løpet av en sesong. I forbindelse med konsertene får de veiledning og inspirasjon av SSOs profesjonelle musikere.

Siden 2010 har over 180 unge musikere søkt om å bli med i Talentjakten. Så langt har 35 unge talenter fått prøve seg som profesjonelle musikere.