August topp August Nummer3 min

Vant Equinors klassisk musikkstipend 2021:

– Jeg skal få tubaen fram i rampelyset!

Scroll

Et usedvanlig godt, sosialt miljø var det som fikk August Schieldrop (22) til å satse på klassisk musikk. Nå er han tildelt et talentstipend på en million kroner, og anses som et av Norges største talenter i musikksjangeren.

– Jeg skal vise at tubaen kan synge og være den som står i rampelyset på scenen, sier den 22 år gamle tubaisten August Schieldrop ivrig.

August anses for å være et av Norges største talenter innenfor klassisk musikk. Gang på gang har han vist at tubaen kan spille hovedrollen på scenen. Tirsdag kveld mottok han det prestisjetunge millionstipendet for klassisk musikk fra Equinor.

– Det er fantastisk å få sjansen til å fremføre klassisk musikk som er komponert for tubaen, og jeg tror mange blir positivt overrasket når de ser hva slags lyder som kommer fra instrumentet mitt, sier stipendvinneren.
Alexander leif ove DSCF6081 min
STIPENDVINNER: August Schieldrop (22) vant Equinors talentstipend i klassisk musikk 2021. Her sammen med juryleder Leif Ove Andsnes. Foto: Ole Jørgen Bratland.

Vil komponere urverk for tuba

Equinor Klassisk Musikkstipend er Norges største i sin sjanger. Formålet med stipendet er å løfte unge norske talenter fram og være en døråpner for en internasjonal karriere innen klassisk musikk

I løpet av fire år får vinneren utbetalt til sammen en million kroner som skal brukes til å løfte karrieren videre.

August var i år nominert sammen med fiolinist Ludvig Gudim og cellist Amalie Stalheim. Han har også vært nominert tidligere, blant annet sammen med fiolinist Johan Dalene (vinner av Equinor Klassisk Musikkstipend 2020) og cellist Sandra Lied Haga (vinner av stipendet i 2019) – begge musikere som blir stadig mer kjent for et større publikum, både her hjemme og internasjonalt.

– Jeg jobber med flere komponister for å skrive klassiske verk for tuba, og planen min er å bruke deler av stipendet til å komponere flere urverk. Det finnes ikke så mye musikk som er skrevet for tuba, så derfor må jeg finne de rette komponistene både i Norge og utlandet, som kan skrive verk som passer mitt instrument, forklarer den unge tubaisten.

Fant sin mentor i læreren

Oslo-gutten har spilt tuba siden han var en liten gutt, men det var først i ungdomsårene at interessen for klassisk musikk tok av.

– Den klassiske musikken tok virkelig tak i meg når jeg begynte på musikklinja på Majorstuen ungdomsskole. Her møtte jeg et vanvittig godt miljø, og elever som hadde den samme lidenskapen som meg, sier August og fortsetter:

– Det var også her jeg møtte Frode Amundsen, som spiller tuba i Oslo- Filharmonien. Den gangen var han læreren min. Senere har han blitt mitt største forbilde og min viktigste mentor.

Nettopp det å ha mentorer som kan løfte fram unge talenter er sentralt i alt arbeidet som foregår i Morgendagens helter prosjektene. En av de som har hjulpet og inspirert mange av landets fremadstormende jenter og gutter innenfor klassisk musikk er Leif Ove Andsnes, som også er juryformann for det klassiske musikkstipendet. Han er utrolig imponert over det August har vist så langt.

– Det er sjeldent å se en tubaist som leverer så syngende og samtidig lett og lekent spill. August utviser stor dedikasjon, har teknisk kontroll og formidler musikken direkte og ærlig. Han er et talent jeg er overbevist om at vi kommer til å se i mange konserthus i årene framover, både her hjemme og i utlandet, ser Leif Ove Andsnes.

August Nummer8 min

Vil spille inn plate

At vi vil se mer til August framover er det liten tvil om. Hans melodiske stil har for lengst kapret oppmerksomheten til flere komponister, og i høst opptrådde han blant annet sammen med Oslo- Filharmonien med et urverk som var skrevet for tubaen.

– Jeg hadde jobbet for å få til denne konserten i over to år, og det var helt rått å endelig kunne fremføre den og se hvor utrolig bra det gikk. Tilbakemeldingen fra publikum og fra orkesteret var bare helt utrolig og det er sånne øyeblikk jeg lever og ånder for som musiker, sier August.

Du har akkurat blitt tildelt et stipend som byr på mange muligheter. Hva er planene nå?

– Jeg har veldig lyst til å få spilt inn en plate med den nye tubakonserten skrevet av Marcus Paus. Jeg tror det virkelig kan booste karrieren min og hjelpe meg å nå et bredere publikum, også utenfor Norge.

– Ellers vil jeg bygge nettverk og jobbe med å bli så god som mulig. Å kunne gjøre dette uten å måtte bekymre meg for det økonomiske, vil medføre en utrolig sjanse, avslutter talentet.

Fakta: Dette er Equinors talentstipend i klassisk musikk

  • Stipendet deles ut årlig, og har en verdi på én million kroner.
  • Formålet er å bidra til å fremme og stimulere vinnerens karriere og utviklingsmuligheter internasjonalt.
  • 
Stipendet er et av Norges største innen klassisk musikk, og en del av Equinors talentutviklingsprogram Morgendagens helter.
  • Individuelle utøvere mellom 18 og 28 år kan motta stipendet. Aldersgrensen for sangere er opp til 32 år.
  • Årets nominerte var August Schieldrop, fiolinist Ludvig Gudim og cellist Amalie Stalheim.