Martin Knutsson 3439 Martin Knutsson 3439

Til finalen FIRST® LEGO® League:

– Dette er siste mulighet!


Scroll

Et syv år langt LEGO-eventyr går mot slutten for Charlotte Mikkelsen (15). Men siste kapittel er enda ikke skrevet. I mars går den skandinaviske finalen i FIRST® LEGO® League av stabelen. Og sammen med laget doUmind skal hun kjempe om gull.

¬Og vinneren er…

Applausen runger i veggene på Vitenfabrikken idet trioen som representerer Sandnes-laget doUmind entrer scenen.

Den regionale finalen i FIRST® LEGO® League 2021 er ferdigspilt, og etter flere thriller-runder på robot-banen, er det endelig klart: blant de 21 lagene som deltok i Sandnes var det de unge realfagsspirene på doUmind fra Austrått Teknolab som til slutt stakk av med den gjeve Champions-prisen.

Talentene skal dermed møte andre glupe hoder i den skandinaviske finalen i FIRST® LEGO® League i Ålesund 12. mars 2022.

– Det var utrolig artig! Det startet litt dårlig, men heldigvis gikk det bedre og bedre utover dagen. Den mestringsfølelsen vi sitter igjen med nå er fantastisk, sier Charlotte Mikkelsen letta.

De siste ukene har hun og lagkameratene Joakim Haara, Attila Sarbaz og Hansson Yu jobbet på spreng med de siste forberedelsene til det som ble den første fysiske gjennomføringen av FIRST® LEGO® League på to år.

– Det er utrolig kjekt å se den gløden og viljen som disse ungene har. Jeg gleder meg til den dagen jeg skal sitte på eldrehjem og lese om denne gjengens geniale oppfinnelser i Teknisk Ukeblad. Da skal jeg jammen skryte til de andre beboerne og si at «disse kjenner jeg», sier Oddbjørn Oftedal, som er veileder for laget.

Martin Knutsson 1980

Løser morgendagens problemstillinger

Kunnskaps- og teknologikonseptet er utviklet for barn og unge mellom 4 og 16 år, og har som mål å inspirere deltakerne til å bli morgendagens ingeniører, forskere og problemløsere. I tillegg til robotkonkurranser, handler FIRST® LEGO® League om å finne løsning på en relevant utfordring, som i år handlet om transport.

– Vi har forsket på hvordan vi kan redusere CO2-utslipp i forbindelse med cargotransport i lufta, forklarer Charlotte ivrig.

– Idéen vår går ut på å lage cargofly som drives av ren solcellekraft. Flyet er ubemannet og kjører i en bestemt bane rundt jorden over lang tid uten å lande. Avanserte droner brukes til å hente og frakte varer opp og ned fra flyet. Målet er å gjøre det enklere å sende og motta pakker. Samtidig som vi kan spare miljøet for tonnevis av CO2-utslipp!

Martin Knutsson 3112
PRESENTASJON: I løpet av konkurransedagen må lagene presentere forskningen sin for dommerne. Foto: Martin Knutsson

LEGO® -veteran

Det mangler ikke på engasjement eller kreativitet hos 15-åringen. Hun har alltid vært glad i å forske på ting, og med syv år på baken kan hun nærmest regnes som en veteran i konkurransen.

Det hele startet i Hammerfest da Charlotte var ni år gammel. Da det lokale laget ble avviklet, engasjerte mor og far seg som veiledere slik at barna kunne fortsette. Hun ble med ett bitt av basillen.

– Det første året jeg var med, kom vi helt til European Open Championship, på Tenerife. Alt foregikk på engelsk, så jeg skjønte så vidt hva som foregikk. Men jeg lærte utrolig mye, ler Charlotte.

Siden den gang har det gått slag i slag med robot-kamper, nye idéer og store opplevelser. Da familien flyttet til Stavanger, tok Charlotte selv kontakt med Vitenfabrikken for å komme i kontakt med FIRST® LEGO® League-miljøet – og laget hun nå står i finalen sammen med.

Forpliktet til å vinne

Om det bærer ut i Europa denne gangen, gjenstår å se. Men at roboten til doUmind vil gjøre det sterkt i Ålesund, er Charlotte overbevist om.

– Vi har lagt ned mange timer i både bygging og programmering for å gjøre den så smart, rask og smidig som mulig. Jeg har tro på at vi kan komme langt, sier hun, og innrømmer at en skandinavisk seier vil smake ekstra godt i år.

Martin Knutsson 1510
KLARE FOR SKANDINAVIA: I mars 2022 reiser doUmind på nye eventyr – nærmere bestemt Ålesund – for å konkurrere mot lag fra hele Skandinavia og Færøyene. Foto: Martin Knutsson

Dette er nemlig Charlottes siste mulighet til å delta i FIRST® LEGO® League som spiller. Neste år er hun for gammel.

– Sånn sett er vi jo nesten forpliktet til å vinne, spøker Oddbjørn.

Uansett hva som skjer, er han ikke i tvil: Dette blir ikke det siste vi ser av hverken Charlotte eller resten av gjengen i doUmind.

Dette er FIRST® LEGO® League:

  • FIRST® LEGO® League er verdens største kunnskap- og teknologikonkurranse for barn og unge i alderen 4-16 år .
  • Hensikten med arrangementet er å øke unge menneskers interesse for teknologi og vitenskap, og stimulere dagens ungdom til å bli morgendagens ingeniører og forskere .
      
  • Årets tema er Cargo Connect og handler om å finne nye og bærekraftige løsninger for transport av produkter.
  • Championprisen deles ut til det laget som på en entusiastisk måte viser hvor morsomt, tilgjengelig og verdifullt teknologi og realfag er, og med sin sterke innsats på alle områder oppfyller visjonen med FIRST® LEGO® League.