DSC1881 DSC1881

Sondre og Olav går for seier i FIRST® LEGO® League.:

– I år skal vi vinne

Scroll

De tropper opp på skolen på planleggingsdager, og bruker fritiden sin på skolearbeid. Det kan gi 15-åringene seieren i årets finale i FIRST® LEGO® League.

Esker med LEGO og byggesett står spredt rundt på kjemirommet på Holen skole, like utenfor Bergen. Midt i rommet ruver to digre bord fylt av kraner, biler og broer – i LEGO, de og.

Her øves og programmeres det iherdig. Takket være valgfaget teknologi i praksis, får elevene ved Holen skole muligheten til å delta i FIRST® LEGO® League. Kunnskaps- og teknologikonseptet er utviklet for barn og unge mellom 4 og 16 år, og har som mål å inspirere deltakerne til å bli morgendagens ingeniører, forskere og problemløsere.

Lærer opp morgendagens helter

FIRST® LEGO® League går ut på at deltakerne utforsker problemstillinger innenfor et tema, og prøver å finne løsninger som voksne ikke har tenkt på. I september hvert år offentliggjøres et nytt oppdrag. Deretter har lagene åtte uker på å jobbe med sine løsninger, før de deltar på en lokal eller regional turnering. Lagene består av en voksen veileder og en gruppe barn eller ungdommer.

– Ikke få med rotet, da, sier Arild Mundal spøkefullt til fotografen.

Mundal er lærer i valgfaget teknologi i praksis ved Holen skole. I fire år har han fulgt elevene Sondre og Olav i det som er blitt favorittfaget deres. De to kameratene på 15 år bruker både skoletid og fritid på å få Lego-roboten de har bygget til å gjøre nøyaktig det de vil. Ifølge læreren, Arild, er de drivende dyktige.

– Vi synes dette er skikkelig gøy! Vi bruker i hvert fall ti timer i uken på roboten – mer fritid enn skoletid, faktisk, sier Olav.

– Ja, dere troppet jo opp her på planleggingsdagen til og med, ler Mundal, og fortsetter:

– De var her da jeg dro fra jobb også! Det er ikke tvil om at engasjementet er på plass.

Vil jobbe med programmering

De to kameratene var 11 år da de ble introdusert for programmering. Det har gjort begge to sikre på at det er dette de vil jobbe med på fulltid om noen år.

– Det er veldig gøy å løse problemer. Eller se etter bedre løsninger enn de som eksisterer, sier Sondre.

På veien har tenåringene – i tillegg til å ha det kjempegøy – plukket med seg masse kunnskap; om research, samarbeid og matematiske formler. De har også fungert som «semi-pedagoger», og vært med på å inspirere og lære opp lærerstudenter i FIRST® LEGO® League-konseptet. NLA Høgskolen og Bergen Vitensenter, VilVite, har nemlig etablert et samarbeid om praksisplasser for lærerstudenter fra høyskolen i forbindelse med FIRST® LEGO® League. Lærerstudentene er ute ved ulike skoler og har praksis i forbindelse med skolens deltakelse i FIRST® LEGO® League.

DSC2004
HOLEN TECHDESIGN: Olav og Sondre er et av flere skolelag som deltar i årets FIRST® LEGO® League. Her med veilederen, Arild Mundal. Foto: Jonas Nord Gusland

– Takket være disse to dyktige og engasjerte ungdommene, har vi inspirert morgendagens lærere til å satse på teknologi i klasserommet. For mange lærere er dette ukjent farvann, og dermed litt utenfor komfortsonen. Men teknologi er framtiden, og det er viktig at vi som lærere følger med i timen, sier Mundal.

Sikter mot toppen

Seieren i årets FIRST® LEGO® League er 15-åringenes mål. Det er kun dager igjen til finalen går av stabelen i Bergen. Duoen har både vunnet og gjort det godt i Teknologiprisen, men de har ikke nådd helt til topps i konkurransen ennå.

I finalen skal deltakerne bygge og programmere en egen LEGO-robot som skal løse oppdrag på robotbanen. De skal tenke strategisk og prøve å få så mange poeng som mulig i hver 2,5 minutter lange robotkamp.

– Dere har virkelig gode sjanser til å vinne konkurransen i år, oppmuntrer Arild.

Veilederen skryter av gutta, som hele tiden jobber for å effektivisere oppdragene roboten skal løse.

– De kan sette seg ned og bruke lang tid på å pønske ut hvordan de kan spare et sekund eller to i finalen. Jeg er helt imponert, sier han.

Går det slik guttene håper, blir det skandinavisk finale i Ålesund i mars.

– Jeg har denne øvingsbanen stående hjemme på et bord også. Olav og jeg bruker den på fritiden. Mamma gleder seg til finalen er over, så jeg skal rydde det vekk, men jeg har sagt at hun nok må vente med å glede seg for mye, smiler Sondre.

– Det kommer nok til å måtte stå til mars. Minst.

DSC1999
SPENTE: Lørdag 13. november kåres vinneren i FIRST® LEGO® League. Foto: Jonas Nord Gusland

Dette er FIRST® LEGO® League

  • FIRST® LEGO® League er verdens største kunnskap- og teknologikonkurranse for barn og unge.

  • Konkurransen arrangeres av FIRST Scandinavia med støtte fra Equinors talentutviklingsprogram Morgendagens helter. Målet er å øke interessen for teknologi og realfag og stimulere dagens unge til å bli morgendagens ingeniører og forskere.

  • FIRST® LEGO® League finnes i tre divisjoner, for barn i alderen 4-16 år: Challenge for 10-16 år, Explore for 6-9 år og Discover for 4-6 år.

  • Den 13. november 2021 arrangeres det regionale turneringer i FIRST® LEGO® League på vitensentre over hele landet.