Opustopp 03 A7843 OPUS13 03 A7931

– Dette betyr uendelig mye for oss

Scroll

Som historiens første strykekvartett, har Opus13 blitt tildelt det prestisjetunge millionstipendet for klassisk musikk fra Equinor. – En ære, og en skikkelig «boost» for karrieren, sier de henrykte vinnerne.

– Stipendet vil hjelpe oss enormt i startfasen av en karriere – i det som er en økonomisk tøff bransje, sier Sonoko Miriam Welde. Hun er et av fire fremragende musikere i strykekvartetten, som har bemerket seg på store scener de siste årene.

Equinor Klassisk Musikkstipend er Norges største i sin sjanger. Formålet med stipendet er å løfte unge norske talenter fram og være en døråpner for en internasjonal karriere innen klassisk musikk. Stipendet er en del av Equinors talentsatsning, Morgendagens helter.

I løpet av fire år får vinneren utbetalt til sammen en million kroner som skal brukes til å løfte karrieren videre. Stipendet planlegger kvartetten å bruke på å spille inn plater, organisere turnéer i USA og Asia, og på å profilere seg i bransjen.

Opus13 2 03 A7743
AMBISIØS STRYKEKVARTETT: Opus13 har store planer for fremtiden. Torsdag 5. januar ble de tildelt millionstipend. Foto: Woldcam
– Vi har som mål å bli en «stor» internasjonal kvartett som spiller på små og store scener, både i inn- og utland. Vi håper å bestille mange verk fra spennende komponister og bidra til kvartettrepertoaret.
Opus13

Møttes på musikkinstitutt

Opus13 består av fire dyktige kammermusikere; Edvard Erdal på fiolin, Michael Grolid på bratsj, Daniel Thorell på cello og Sonoko Miriam Welde på fiolin. Kvartetten ble etablert i 2014, mens tre av dem enda var elever ved Barrat Dues musikk-institutt.

Deres seneste triumf var deltagelsen i Banff International String Quartet Competititon, der de plasserte seg på andreplass i en av verdens største konkurranser for strykekvartetter.

Strykekvartetten har også gjort seg bemerket på landsdekkende radio, som deltakere i talentutviklingsprogrammet «Ung kvartettserie» – og på Absolutt Haydn-festivalen. De har samarbeidet med internasjonale toppmusikere og fått undervisning av flere av verdens ledende kammermusikere.

Opus13 var i år nominert sammen med Lydia Hoen Tjore, Eirik Grøtvedt og Ludvig Gudim – alle fantastisk dyktige talenter innen klassisk musikk.

Opus13 3 03 A7871
OPUS13: Kvartetten består av Edvard Erdal på fiolin, Michael Grolid på bratsj, Daniel Thorell på cello og Sonoko Miriam Welde på fiolin. Foto: Woldcam
– Disse talentene har allerede kommet så langt at de har blitt lagt merke til av det etablerte klassiske miljøet, og juryen har hatt dem alle på radaren de siste årene.
Juryleder Leif Ove Andsnes.
OPUS13 03 A7931

Dette er Opus13

Michael Grolid
Med hjelp fra mentoren sin, Walter Küssner, gikk Michael fra å være student til å bli en etterspurt solobratsjist for flere orkestre. I dag er han leder av bratsjgruppen i Danmarks radios symfoniorkester. En svært ansvarsfull posisjon for en så ung musiker.

Edvard Erdal
Fiolinist Edvard Erdal en helstøpt musiker og en av konsertmestrene hos Den norske opera og ballett. Han har vist seg som en selvsikker og fleksibel kammermusiker.

Sonoko Miriam Welde
Sonoko Miriam Welde er en av Norges mest spennende, unge fiolinister. Siden den første opptredenen med Bergen Filharmoniske Orkester som niåring, har hun spilt med en rekke anerkjente orkestre på både nasjonale og internasjonale scener. Hun har tidligere blitt tildelt klassisk musikkstipendet som solist.

Daniel Thorell
Daniel har utmerket seg som en svært dyktig cellist. Han har, tross sin unge alder, allerede hatt stor suksess som solist og kammermusiker, både nasjonalt og internasjonalt. I 2019 ble han en del av Opus 13.