Astronautene topp 1800px Astronautene topp 1800px

Astronautenes astrolås:

Astronaut roser norske elevers oppfinnelse

Scroll

Hvordan kan det bli tryggere for astronauter å bruke verktøy i verdensrommet? Fjortenåringene på FIRST® LEGO® League-laget «Geeks of Norway» har svaret.


Morgendagens astronauter og framtidens realfagshoder har uendelig med ubesvarte spørsmål og uløste utfordringer foran seg. Samtidig som det har blitt utviklet stadig bedre teknologi som har hjulpet oss å observere verdensrommet, mangler vi fortsatt mye vesentlig kunnskap.

Men i havet av uløste gåter og mysterier er vi hvert fall nærmere å vite svaret på én ting: Nemlig hvordan astronauter kan beskytte seg bedre mot verktøy på avveie.

– Ideen handler om å sette borrelås på verktøyene og på romdrakten, slik at astronautene kan feste det de skal bruke rett på armen eller beinet. Det gjør det tryggere og enklere for astronautene å jobbe i verdensrommet, og det reduserer sjansen for å miste verktøy, sier Karen Eiksjø Krogenæs (14).

Forskningsprosjektet er gjort med ni andre elever fra Norges Realfagsgymnas Ungdomsskole og er støttet av Equinors Morgendagens helter.

Svevende romsøppel i lynfart

Det antas at det er 166 millioner biter av romsøppel som svever rundt i verdensrommet. Dette er rakettrester, satellittdeler, skruer, og verktøy som har hopet seg opp etter 60 år med romfart.

Bitene kan ha en hastighet på 30.000 kilometer i timen. Det er over ti ganger raskere enn en kule som skytes ut fra en pistol. Derfor utgjør bitene stor fare.

– Hvis man har skikkelig uflaks, kan verktøyet komme i retur og slå inn i romstasjonen eller i en astronaut, sier Christer Fuglesang. Den norsk-svenske astronauten var den aller første skandinaven i verdensrommet i 2006. Fuglesang er imponert over elevenes oppfinnelse.

NASA Atmosphere 05

– Det er en god og innovativ idé! Jeg tror det har potensiale til å forenkle arbeidet.

Samarbeid er nøkkelen

Så hvordan klarte ti fjortenåringer å løse en astronautisk gåte som vitenskapen fortsatt ikke har kommet fram til?

Skal vi tro gjengen i «Geeks of Norway» var det hverken vanskelige utregninger eller avansert vitenskap alene som var nøkkelen til suksessoppfinnelsen, men derimot samarbeid, mot, tillit og tålmodighet.

– Vi trodde ikke at vår idé skulle bli så godt mottatt av eksperter, men det viser at man ikke skal legge noen begrensninger på ideene eller forventningene sine. Dessuten er samarbeid viktig, sier elevene på laget.

– Alle har sine styrker, og det er viktig at alle får god plass til å skinne. Selv om det av og til er vanskelig, er vi bedre sammen enn hver for oss.

Til topps i Skandinavia

De har vært i kontakt med både kunnskapssenteret NAROM og Kongsberg Gruppen for å utvikle ideen. Den var så god at de ble nominert til forsknings- og innovasjonskonkurransen Scandinavian Innovation Award på Equinors forskningssenter i Trondheim — en utvidelse av FIRST® LEGO® League.

Av over 900 lag var «Geeks of Norway» en av topp ti finalister i Trondheim.

– Jeg tror vi ble nominert fordi ideen er realistisk og gjennomførbar. Den løser et alvorlig problem på en enkel måte, sier Sven-Eric Sejersted Bødtker (14).

Astrolaas bs
GIR SEG IKKE: «Geeks of Norway» har planer om å jobbe videre med ideen sin, også etter Scandinavian Innovation Award. Foto: First Scandinavia v/ Sebastian Siggerud

Det ble ikke seier, men det stopper ikke prosjektet deres av den grunn.

– Vi har jobbet med dette lenge, så vi gir oss ikke. Vi har tro på ideen og skal forsøke å finne flere samarbeidspartnere og gjøre flere tester, slik at vi kan realisere «Astrolås», sier Karen Eiksjø Krogenæs (14) håpefullt.

Geeks of Norways tre råd for å lykkes

  • Det er lov å drømme. Vi trodde ikke at vår idé skulle bli så godt mottatt av eksperter, men det viser at man ikke skal legge noen begrensninger på ideene eller forventningene sine.
  • Samarbeid er viktig. Selv om det av og til er vanskelig, er vi bedre sammen enn hver for oss.
  • Man må ha mye tålmodighet når man jobber med et slikt prosjekt. Det vil være tider med frustrasjon, når man ikke føler det går framover. Det tar tid å gjøre ting bra. Selv om man er fornøyd, finner man alltid ting som kan gjøres bedre, men ikke mist motivasjonen.

Dette er Morgendagens helter

Equinor er stolt sponsor av framtidens realfagshelter gjennom sitt talentutviklingsprogram Morgendagens helter.

Her har Equinor et tett samarbeid med flere av landets vitensentre, støtter undervisningsprosjekter, kunnskapskonkurranser og prosjekter som oppfordrer til kreativ tenkning og problemløsning.

Vi tror at noen av framtidens aller viktigste helter vil være ingeniører og teknologer, og sammen med våre samarbeidspartnere ønsker Equinor derfor å bidra til økt interesse og motivasjon for å velge realfag. 

Les mer om Morgendagens helter her