Thr Profil bilde

Thor Hushovd

Ambassadør

Publisert:

Det var først da Thor Hushovd måtte velge mellom langrenn og sykling som 15-åring, at han ga full gass på sykkelsetet. Det gjorde ham til Norges beste syklist gjennom tidene. Men hvordan blir man aller best i noe? Og hvilke erfaringer har den tidligere proffsyklisten gjort seg på veien?

– Jeg har alltid hatt en innstilling om at hardt arbeid gir resultater – alltid. Det handler om å satse alt, sier Hushovd, som aldri stod over en eneste trening som ung utøver.

Men det handler også om balanse. Om å kombinere det man synes er gøy med toppidrett. Man må ikke glemme viktigheten av å ha flere bein å stå på, og mennesker rundt seg, tror Hushovd.

– Som ung utøver er det viktig å huske på å leve. Sannheten er at ytterst få kan leve idretten. Å ha noe annet å falle tilbake på, er derfor veldig, veldig viktig, understreker han.

Betydningsfullt samarbeid

Til daglig bor den tidligere proffsyklisten i Monaco sammen med kona Susanne og barna Isabell og Niklas. Det er godt og vel seks år siden han la sykkeldrakten på hylla. Nå jobber han blant annet som sykkelekspert og kommentator i TV2, og er ambassadør for Equinor og sponsor- og talentutviklingsprogrammet Morgendagens helter.

– Morgendagens helter har vært en liten tankevekker for meg. Jeg minnes alle tilfeldighetene og de ørsmå detaljene som gjorde at jeg valgte og satse på idretten, fremfor å følge mine barndomsvenner og drive med andre ting. Å se hvor motiverte og målbevisste dagens unge utøvere er, motiverer meg, sier Hushovd og fortsetter:

– Morgendagens helter-programmet viser hvordan Equinor støtter opp om unge talenter. I mine øyne er det enormt viktig at de unge, aktive idrettsutøverne i Norge blir sett og får den nødvendige støtten og motivasjonen de trenger for å utvikle seg videre. Jeg er stolt av at jeg kan være med å bidra rundt dette.

Noe av det som har satt tydeligst spor i løpet av de syv årene Hushovd har vært ambassadør for Morgendagens helter, er da Kristoffer Halvorsen ble verdensmester i 2016.

– De aller fineste øyeblikkene fra Morgendagens helter er når jeg møter unge, sjenerte utøvere på samlinger, for så å senere se dem vinne store internasjonale sykkelritt! Seieren til Kristoffer Halvorsen var et slikt øyeblikk, forteller han.

Paris Roubaix 00421 sml

Thor Hushovds beste tips til sykkelsuksess

1. Jobb knallhardt
Legg ned jobben som dere vet må til, finn ut hvor god du kan bli. Mange som har angret resten av livet at de ikke satset helt ut og gav seg for tidlig. Samtidig fullfør skolen og ha det gøy med venner ved siden av idretten. Stå på!

2. Vær «hel ved»
Det er viktig å ikke miste seg selv, selv om man får suksess. Være deg selv, og vis respekt for andre mennesker. Uansett hvor vinnerskalle man har, er respekten mot konkurrenter og andre mulig å kombinere. Vær «hel ved».

3. Vær allsidig
Å Være allsidig som utøver er viktig for å minimere sjansen for skader.

4. Aksepter å tape
Det er viktig å klare å akseptere å tape selv om man er et talent. Hvis man blir slått fordi det er noen som er bedre enn deg, er det greit nok, så lenge man har gitt alt man har.

Dropp snarveiene og gi jernet

– Du er mentor og forbilde for neste generasjon sykkeltalenter i Norge. Hvem var dine forbilder i idretten da du var ung?

– Jeg kommer fra samme lille by som Dag Otto Lauritzen – Grimstad. Da jeg var ni år gammel, vant han en etappe i Tour de France. Det syntes jeg var enormt stort, og med det ble Dag Otto mitt store forbilde. Jeg syntes det var helt vilt at man kunne komme fra en liten by som Grimstad, og vinne en etappe i Tour de France, minnes han.

– Hva var det viktigste grepet du tok som ung utøver?

– At jeg aldri tok noen snarveier, aldri brukte doping. Det hadde garantert ødelagt livet mitt i dag. Da ville jeg ikke kunnet gå oppreist og se folk i øynene! Det å snakke om doping nå, og vite at jeg aldri har jukset, betyr enormt mye for meg.

Hushovd er opptatt av å formidle at man alltid får betalt for arbeidet som blir lagt ned.

– Det å utfordre seg selv, pushe litt grenser har alltid vært veldig viktig for meg. Hardt arbeid over tid gir resultater, alltid, avslutter syklisten.