Leif ove portrett image

Leif Ove Andsnes

Ambassadør

Publisert:

Millioner av mennesker har lyttet til musikken hans. Slik ble Leif Ove Andsnes (51) Norges beste pianist.

– Jeg får fremdeles sommerfugler i magen før hver konsert. Man kan sammenligne musikk med idrett. I forberedelsesfasen er det mange likheter, sier han.

Norges mest anerkjente pianist har alltid hatt et talent utenom det vanlige. Helt siden han la fingrene på tangentene for første gang som fireåring, har pianoet vært en følgesvenn. Men hvordan ble han aller best?

– Jeg tok det veldig kjapt. Det var på mange måter en lek for meg da jeg var yngre, men samtidig kjente jeg på at dette kunne bli noe mer.

Han var rundt 15 år da han skjønte at det var pianist han skulle bli. Frem til han var 20, øvde han gjerne mellom fire og seks timer hver eneste dag.

– Jeg hadde også andre interesser, som fotball. Men det var pianospillingen som fenget meg mest, sier han.

Inspirer og veileder neste generasjons musikkstjerner

Siden det tidlige 90-tallet har Andsnes, i godt selskap med kjente musikere som Truls Mørk, Ole Edvard Antonen og Marianne Thorsen, mottatt et klassisk musikkstipend fra Equinor. I dag er talentutviklingsprogrammet kjent under navnet Morgendagens helter, og Andsnes er ambassadør og juryleder for Equinors klassiske musikkstipend.

– Noe av det fineste med rollene jeg nå har i Morgendagens helter, er at jeg holder meg orientert om unge norske musikere, hvilke talenter som dukker opp, hvilke utfordringer de møter, og at jeg kan gi dem råd. Det kjennes fint, ettersom jeg føler jeg har mye erfaring etter 30 år i det internasjonale musikklivet, sier pianostjernen.

Han håper han kan være et forbilde for andre gryende talenter, og at han er et eksempel på hvordan man kan nå målene sine gjennom langsiktig og målrettet arbeid.

Andsnes 1 Chris Aadland

Leif Ove Andsnes beste tips til musikksuksess

1. Ha et brennende ønske om å skape og dele

Sørg for å dele musikken din med andre.

2. Ha idoler

Finn inspirasjon i dirigenter og andre musikere du har spiller med eller lytter til.

3. Hold lidenskapen og nysgjerrigheten vedlike

Vær stadig i bevegelse og utvikling.

- For en musiker i min sjanger, er det ikke kortsiktig suksess som gjelder. Derimot må man stadig utvikle seg, og holde nysgjerrigheten og lidenskapen for musikken vedlike. I tillegg må man ha et brennende ønske om å dele musikken med andre, sier han.

Andsnes peker også på viktigheten av å ha idoler. Som tjueåring var han selv besatt av den russiske pianisten Sviatoslav Ritcher, abonnerte på magasiner og sære venneforeninger og kjøpte piratopptak av konsertene til sitt store forbilde.

– Jeg har hatt noen få pianolærere som har gitt meg retning og utvikling i spillet mitt, men har også funnet veldig mye inspirasjon i dirigenter og andre musikere jeg har spilt med eller lyttet til. Det er viktig for unge musikere å ta til seg den kunnskapen de kan få, og samtidig være kritisk og forkaste det som intuitivt kjennes feil.

LOA Credit Oezguer Albayrak
FORBILDE: Andsnes er i dag ambassadør for Equinor og talentutviklingsprogrammet Morgendagens helter, samt juryleder for Equinors klassiske musikkstipend. Foto: Oezguer Albyrak

Verdifull økonomisk trygghet

Som ung musiker i startgropen, ga stipendet Andsnes en uvurderlig økonomisk trygghet. Istedenfor å hoppe på alle mulige engasjementer, kunne kan prioritere lengre perioder med egenstudier av repertoarer som trengte tid.

– Det klassiske musikklivet ser nok veldig positivt på at et ungt, fremadstormende talent får den muligheten, økonomisk drahjelpen og oppmerksomheten som Equinor-stipendet gir, tror han.

Andre ambassadører og mentorer

Les mer

Les mer

Les mer