Ajer bortedrakt 1 1

Kristoffer Ajer

Mentor

Publisert:

Kristoffer Ajer ble som 16-åring tidenes yngste kaptein i Eliteserien. Nå har han heltestatus i Glasgow.

Mens noen sies å bli født med ski på bena, var Kristoffer Ajer (23) den fødte fotballspiller. Helt siden han tok sine første steg, har 23-åringen sparket ball med far på sletta. Da han var fem år gammel begynte Ajer å spille for sin første klubb, Rælingen.

— Jeg var innom både friidrett, håndball og ishockey da jeg var yngre, men det var fotball jeg elsket, sier proffspilleren.

I årene som fulgte skulle Ajer prege både Eliteserien og internasjonal fotball. Da han signerte med IK Start i 2014, ble han som 16-åring den yngste Startspilleren i Eliteserien noensinne. Snaue året etter fikk han det ærefulle kapteinsbindet på armen, og ble med det tidenes yngste kaptein i Eliteserien.

Som 18-åring tok Ajer steget ut i den store verden, nærmere bestemt Skottland og Glasgow, og signerte for storklubben Celtic, der det har blitt flere cup- og seriemesterskap. Hva skal til for å lykkes?

— Jeg føler jeg har vært ganske heldig i min karriere. Jeg var veldig tidlig utviklet fysisk: Da jeg var seks år var jeg to hoder høyere enn resten av spillerne på banen. Etter en kamp der vi vant 30-0, stod jeg for 26 mål. Jeg husker jeg ble nektet å spille de neste kampene i turneringen om jeg ikke kunne bevise alderen min. Etter dette hadde min mor alltid med seg passet mitt da jeg skulle spille fotballkamper, forteller Ajer.

Ønsker å motivere unge spillere

Han peker også på at Equinors talentuviklingsprogram Morgendagens helter har vært svært viktig for karrieren.

— Måten jeg har blitt tatt vare på fra første sonetrening har vært utrolig profesjonell. Det formet meg som fotballspiller og som menneske, sier Ajer.

I dag er han selv mentor for Morgendagens helter.

— Jeg synes det er kjempespennende å være mentor! Jeg husker godt da vi fikk besøk av landslagspillere på en av mine første sonetreninger, og måten de evnet å motivere meg til å en dag skulle spille på det samme nivået. Jeg håper å gjøre det samme for andre unge spillere, sier Ajer.

— Det er viktig for meg å kunne gi noe tilbake. Jeg har masse erfaring fra toppfotballen, både oppturer og nedturer. Denne erfaringen ønsker jeg å dele med unge talenter slik at de får en realistisk oppfatning av hva det faktisk vil si å være fotballproff, legger han til.

Ajer action foto privat

Kristoffer Ajers beste tips til å lykkes:

1. Finn balanse

Det kan være utviklende å finne mange forskjellige idretter, men det er også viktig at det blir lagt inn nok spesifikke økter i den idretten du satser på.

2. Finn en klubb du trives i

Det viktigste for en ung utøver i en klubb er å føle at han blir satset på. Det er viktig at trenere ser deg og hjelper deg med å se hva du må utvikle og jobbe med for å nå helt opp.

3. Legg ned arbeid og nyt reisen

Om du elsker idretten din, så tren utrolig mye – og husk å nyte reisen!

Viktig med gode forbilder

Ajer mener det er viktig å ha gode forbilder. Som ung spiller var hans store idol tidligere fotballproff Frode Kippe. Med sesongkort på Åråsen var den store drømmen å spille på Lillestrøm, klubben der Kippe i dag jobber som spillerutvikler.

Hva tror du er viktig for å inspirere de unge i dag?

— Jeg tror det er viktig for unge å se at det faktisk er mulig å oppnå drømmene sine om du bare jobber hardt nok for det. Som et forbilde tror jeg også det er viktig å ta seg tid til å møte yngre utøvere, snakke med deg, og tydeliggjøre at du selv har vært i deres sko.

Er det noe i karrieren din du ville gjort annerledes?

— Jeg føler egentlig at jeg har gjort alt jeg kan for å bli best mulig, men jeg skulle ønske jeg gikk på turn da jeg var yngre. Det tror jeg er en fantastisk idrett for å få god kroppsbeherskelse, avslutter Ajer