Johannes

Johannes Høsflot Klæbo

Mentor

Publisert:

Med Petter Northug og morfar, Kåre, som forbilder, har Johannes Høsflot Klæbo høstet gullmedaljer og verdensmester-titler i skisporet. Oppskriften på suksess er ganske enkel, ifølge verdens beste langrennsløper.

– Det er utrolig viktig å ha noen å se opp til. Det har nok vært avgjørende for karrieren min, sier skistjernen.

I tillegg peker langrennsløperen på at det er viktig å ha et miljø og en treningsgruppe man kan trene sammen med. Han kan fortsatt huske fellestreningene i Byåsen IL som et høydepunkt fra sine yngre år.

Allsidighet er nøkkelen

Som barn og ungdom gikk det i fotball og langrenn for Klæbo. Og det var ikke før han skulle velge videregående skole, at han bestemte seg for å legge fotballdrakten på hylla og gi jernet i skidressen.

– Du må ha det gøy med treningen. All aktivitet hjelper, uansett hvilken form eller idrett det er. Sist, men ikke minst, må du ikke være redd for å sette deg høye mål. 

I tillegg mener Klæbo det er viktig at barn og unge skal kjenne mestringsfølelse når de legger ned tid og energi i trening. Å tilrettelegge for morsomme treninger er derfor essensielt, tror han.

Stolt mentor

Tross sin unge alder, har Klæbo allerede trådd inn i rollen som mentor i Equinors talentutviklingsprogram, Morgendagens helter.

– Jeg synes det er skikkelig stas. Jeg liker å få muligheten til å følge unge talenter og bidra til at disse skal nå målene de setter seg.

For hans egen del var Morgendagens helter en viktig i brikke på veien mot gullmedaljene. Å ha forbilder å strekke seg etter, og gode rollemodeller å se opp til, har hjulpet Klæbo opp og frem.

– Jeg blir lett inspirert av folk som jobber hardt for å nå målene sine. Det kan være både idrettsutøvere og folk i næringslivet. Folk som følger drømmene sine, er generelt til stor inspirasjon for meg.
Gruppe 4

Johannes Høsflot Klæbos beste tips til skisuksess

1. Ha noen å se opp til

Gode forbilder er avgjørende for karrieren, tror Johannes.

2. Finn mestringsfølelsen

Positive tilbakemeldinger og skryt er med på å drive deg fremover. Finn ut hva du er god på, og bli enda bedre.


3. Jobb hardt

Det finnes ingen snarvei til suksess. Hardt arbeid kreves for å nå helt til topps.

At han selv er til inspirasjon for andre, er ikke til å stikke under en stol. Ved siden av karrieren som langrennsstjerne, studerer Klæbo økonomi og administrasjon ved NTNU i Trondheim.

– Jeg tror ikke jeg går noe saktere på ski ved at jeg tar utdanning på siden. Jeg har en ambisjon om å komme meg igjennom studiet jeg går nå. Utover det, ønsker jeg å ta med meg læring på veien, som jeg kan dra nytte av når jeg er ferdig som skiløper, sier han.

Hva vil du helst bli husket for når skikarrieren en dag er over?

– At jeg var en bra fyr, i tillegg til å gå fort på ski, avslutter Klæbo.