Guro reiten image

Guro Reiten

Mentor

Publisert:

Hun var innom både håndball, volleyball, friidrett og ski. Men for Guro Reiten (26) var det likevel aldri noen tvil; det måtte bli fotball.

– Helt fra jeg begynte å gå, har jeg hatt med meg ball overalt, forteller fotballstjerna.

26-åringen har så langt hatt en imponerende fotballkarriere. Hun har tatt to seriegull, og for to år siden signerte hun med engelske Chelsea LFC, der hun fortsatt spiller og lever ut proffdrømmen. I tillegg har hun fast plass på det norske landslaget. Hvordan blir man så god?

– Tren masse, ha det gøy og ta plass. Men kanskje viktigst; å ha troen på seg selv, tipser Reiten.

– Jeg har nok også vært veldig heldig å ha mange gode trenere opp igjennom årene. I Sunndal IL, der jeg spilte frem til jeg var 16, satset man like mye på jenter som gutter, legger hun til.

Glemmer aldri første talentleir

Og det var nettopp i ungdomsårene at hun fikk smaken på en proffkarriere. Hun fikk møte og spille mot de aller beste utøverne på samlinger, og minnes at det alltid var gøy å møte en gjeng med samme ambisjoner som henne selv – nemlig å bli best mulig.

– Jeg har veldig mange gode minner fra både talentleir og yngre landslag. Da settes det krav, man får se hvor nivået ligger og hva man burde trene på i hverdagen for å ta neste steget mot proffnivå. Jeg husker spesielt godt min første talentleir i Kristiansund med Ole Gunnar Solskjær. Det glemmer jeg aldri.

Reiten forteller at hun lærte ekstremt mye på samlinger, men understreker at du ikke nødvendigvis blir bedre av den uka. Det du må gjøre er å ta med deg erfaringen hjem og fortsette å øve. 

– Å bli tatt ut på talentleir eller landslag gir god selvtillit, og gjør at du innser at den jobben du har gjort har vært god. For meg var dette en ekstra motivasjon for videre satsing, minnes Reiten.

Guro Reiten5 photo Jonas tretlie

Guro Reitens beste tips til fotballsuksess

1. Du må tørre å prøve

Finn et sted midt mellom komfortsonen, og utenfor den. På den måten er du trygg på deg selv, samtidig som du utfordrer egne grenser.

2. Ta med deg erfaringer og lærdom hjem fra samlinger

Fortsette å pushe deg selv og terp videre på alt du lærer på samlinger.


3. Ha det gøy

Husk hvor heldig du er som kan spille med og mot de beste. Det er motiverende å være omringet av folk med de samme ambisjonene du selv har - å bli best.

Vil motivere og inspirere som ambassadør

Fotballstjernen er stolt over at hun i dag er ambassadør for talentutviklingsprogrammet Morgensdagens helter.

– Det er fantastisk at jeg kan bruke det jeg har lært og erfart gjennom mange år i fotballen til å inspirere og motivere yngre utøvere.

Alt handler om prøving og feiling. Prøver du aldri, får du det heller ikke til, mener Reiten. Hun tror det er lurt å være et sted midt mellom komfortsonen – og utenfor for å lykkes best mulig. I tillegg er hun overbevist om at skryt motiverer ungdom i jakten på proffdrømmen.

– Dagens unge stiller veldig høye krav til seg selv. Jeg tror de trenger masse gode tilbakemeldinger for å utvikle seg og for å ha troen på seg selv, sier hun.

– I tillegg er det viktig å være klar over at det ikke alltid kommer til å gå på skinner. I perioder vil det være tyngre og tøffere, og man vil kanskje føle at man ikke presterer på det nivået man vil. Da er det fint å huske at det ofte er i tøffe perioder man lærer mest om seg selv, tipser hun.