Astri u jacobsen2 1 1

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Ambassadør

Publisert:

Astrid Uhrenholdt Jacobsen drømte aldri om å bli best. Likevel har hun tatt både VM- og OL-gull.

– Jeg bestemte meg for langrenn fordi det kolliderte med håndball, der sesongen også er på vinteren. Jeg hadde veldig lyst til å drive med lagspill, men likte rett og slett bedre å være ute enn på innsiden av en svett hall, forteller Jacobsen.

Noen vil kanskje mene at hun var en usannsynlig skistjerne. Jacobsen vokste opp med to legeforeldre som aldri snakket om ski som noe annet enn en sunn og artig hobby. Selv drømte hun aldri om å bli verdensmester. Men i tenårene rykket Jacobsen fra resten av sin årsklasse: på skolebenken fikk hun femmere og seksere, og i skisporet sanket hun pokaler.

I 2006 kom Jacobsen inn på rekruttlandsalget. Hun leverte umiddelbart: VM-gull på sprinten og to bronse som sisteårs junior i Sapporo den påfølgende vinteren. Hun var den eneste norske kvinneløperen som kom hjem fra Japan med VM-gull.

Hva skal til for å bli aller best?

– Å bli best handler om å være tålmodig i arbeidet. Ikke fall for fristelsen til å ta snarveier, eller finne på «geniale» ting for å bli god. I tillegg er det viktig å bygge en tilværelse du vil trives i over tid, det trengs fordi det tar lang tid å bli god, sier Jacobsen.

– I tillegg er det en fordel å omgås med andre mennesker som ikke bare bryr seg om trening og idrett, og kjenne på at man fungerer godt som samfunnsborger og menneske – også utenfor idrettsarenaen.

Fra langrenn til lege

At Jacobsen har jobber hardt, er det liten tvil om. Hun har sanket tre VM-gull, ett OL-gull, flere verdenscup-seiere og en lang rekke NM-medaljer – og hun har blitt tildelt Egerbergs ærespris for sine prestasjoner i langrenn og friidrett. Parallelt med dette har hun studert til å bli lege.

– Jeg har alltid likt å drive med flere ting, lære og utvikle meg. I tillegg har jeg alltid blitt fortalt hjemme at man må ta de mulighetene som kommer, og at vi i Norge er heldige som kan velge alt vi ønsker når det gjelder utdanning. Jeg har trivdes godt med å få en avkobling mentalt fra idretten gjennom å fordype meg og lære meg noe annet. Det har hjulpet meg til å ikke begrave meg i detaljer om idrett og trening som ikke er relevante for å prestere.

Hun trekker også frem viktigheten av å kunne ha flere ben å stå på.

– Det er gøy å være veldig god på noe spesifikt og sært, men det gir trygghet å vite at man kan beherske forskjellige ting. Jo mer allsidig, jo lettere er det å tilpasse seg og lære helt nye ting på kort tid.
Equinor Astrid DSC 1063

Astrid Uhrenholdt Jacobsen tips til å lykkes:

1. Vær tålmodig
Ikke fall for fristelsen til å ta snarveier.

2. Bygg en tilværelse du trives i over lengre tid

Det tar tid å bli best i noe.

3. Tør å satse
Grip mulighetene som kommer, og ikke være redd for å tape.

Viktig med gode forbilder

I 2020 la hun langrennsskiene på hylla og byttet ut trikoten med legefrakk. Istedenfor å delta i konkurranser, kommenterer hun som ekspert i studio hos NRK – i tillegg er hun er ambassadør for Equinor og talentutviklingsprogrammet Morgendagens helter.

Du er ambassadør og forbilde for neste generasjon langrennstalenter. Hvordan ønsker du å inspirere dagens unge utøvere?

– Først og fremst ved å være meg selv, og være åpen om min reise – både gleder og utfordringer. Og ved å gi dem tro på at alt er mulig dersom de synes det er gøy nok.

– Som ung utøver trengte jeg mennesker rundt meg som kunne vise vei og samtidig oppmuntre meg til å prøve, ta muligheter og ikke være redd for å satse fordi det eventuelt kunne innebære å tape.

Hun understreker også viktigheten av å leve et ekte og ærlig liv, og ikke forsøke å være noe man ikke er. – Jeg har alltid sett opp til mennesker som er gode i sitt virke, og samtidig klarer har et godt verdigrunnlag og menneskesyn, sier Jacobsen.