OSR3 DSC03487 OSR3 DSC03487

– Vi må jo vinne dette, sånn som kullet over oss!

Scroll

Skoler fra hele landet er representert når Ocean Space Race går av stabelen på NTNU i Trondheim. Elevene ved Skien videregående skole er ekstra motiverte for pallplassering.

– Vi har verdens beste lærere. Det er utvilsomt derfor det er så gøy å gå forskerlinjen, sier Ingrid Løvstakken (17).

Hun er andreårselev ved Skien videregående skole, og i full gang med feilsøk på vannstandsensoren hun har laget sammen med medelevene Astrid og Jiijooni. De tre forteller ivrig om sensoren, som ligger plassert under en brygge like utenfor skolens område. Den skal måle vannstanden, og på sikt forhåpentligvis hjelpe med å finne ut hva som skjer med Skienselva når vannstanden øker.

OSR DSC03537
SAMARBEID OG TEKNOLOGI: Ingrid, Astrid og Jiijooni er blitt godt kjent og skikkelig gode på å samarbeide etter månedsvis sammen om vannstandsensoren. Nå går de for pallplassering i Ocean Space Race.
– Skienselva består hovedsakelig av ferskvann, men i bunn er det saltvann. Vi undrer oss over om saltvannsstanden består eller øker når vannet stiger, og hvordan det eventuelt påvirker dyrelivet i elva.
Ingrid Løvstakken (17).

Prosjektet startet de på i fjor høst. Nå er de straks klare for å konkurrere og teste hva den egendesignede oppfinnelsen er god for, når konkurransen Ocean Space Race går av stabelen i Trondheim 10. mars. Elevene konkurrerer om å bygge beste båtmodell i skipsdesign, design av vindturbin, marin konstruksjon i åpen klasse og havbøye for innsamling av havdata. Konkurransen er i regi av Institutt for marin teknikk ved NTNU og SINTEF Ocean. Equinor Morgendagens helter er stolt sponsor av arrangementet.

Frykter fremtidig ingeniørmangel

– Norsk arbeidsliv frykter en reell ingeniørmangel i nærmeste fremtid når en stor generasjon erfarne ingeniører går av med pensjon de neste årene, sier Thea Moen, sponsorsjef i Equinor, og fortsetter:

– Derfor er konkurransen designet for å gi videregående elever en smak på hva livet som ingeniør kan innebære. Målet er å rekruttere flere til å velge ingeniørutdanning.

Fredag 10. mars samles altså 170 elever fra hele landet i Trondheim for å konkurrere med egne oppfinnelser i Nord-Europas største havbasseng. Målet er å skape realfagsglede og inspirasjon for morgendagens ingeniører, forskere og problemløsere. Konkurransen er for skoleelever som har faget teknologi- og forskningslære på studiespesialiserende, eller går yrkesfaglig linje i datateknologi og elektronikk.

OSR2 DSC03561
IVRIGE OG ENGASJERTE: Nora, Aranka og Victor perfeksjonerer sin havforskningsbøye i en aller siste innspurt før konkurransen i Trondheim 10. mars

Ingeniørspirer i klasserommet

– Elevene har jobbet i flere måneder med forberedelser til konkurransen. Flere av dem brukte også tid i vinterferien på å ferdigstille metoderapportene sine, sier Thor Inge Hansen, lektor og lærer på forskerlinjen ved Skien videregående skole.

Han går med rolige skritt mellom pultene i verkstedet og observerer elevene sine. Det er lite innblanding fra læreren, for målet er at elevene selv skal finne løsninger på problemene de møter på.

– Dette er dedikerte og motiverte elever, og det er vanvittig gøy å være læreren deres.
Thor Inge Hansen, lektor, Skien vgs.

– Kan du sjekke loddingen min? spør Victor Bang Aardalen (18).

18-åringen er allerede helt sikker på hvilken yrkesretning han skal velge. Det blir ingeniørfag. Men fagområde har han ikke helt bestemt seg for ennå.

– Flyteknikk kanskje. Det virker så sykt fett!

Gir alt

Men først vil han vinne Ocean Space Race i Trondheim sammen med resten av laget sitt.

Skien videregående stiller i år, som i fjor, med to lag i Ocean Space Race. Victor og laget hans jobber med en forskningshavbøye som skal måle klarhet i vannet. På den måten kan man få kontroll over hvor mye partikler, sedimenter og mikroplast som finnes i vannet. Hensikten er å lære mer om helsen til havet, og hvordan den påvirkes av for eksempel nedbør, forklarer Victor.

– Kullet over oss tok både første- og andreplassen i fjorårets konkurranse, så vi kan ikke være noe dårligere, sier han og smiler til konkurrentene med vannstandsensoren ved nabopulten.