

Nye leder- og trenerhelter skal styrke skinasjonen
Scroll
De drømte om en jobb der de kunne gjøre en forskjell for norsk skisport. Takket være Morgendagens Skiledere skal 23 nye trener- og lederspirer få drømmen sin til å gå i oppfyllelse.
Norges Skiforbund har for andre gang iverksatt sitt treårige mentorprogram «Morgendagens Skiledere» i samarbeid med Equinor. I løpet av de neste tre årene skal 23 nøye utvalgte trener- og lederspirer bli guidet av hver sin erfarne mentor.
— Det er spennende å fortsette dette samarbeidet. Her utvikler vi kompetanse og kunnskap på tvers av fagfelt, sier sponsorsjef i Equinor, Cathrine Instebø som har ansvar for Equinors bidrag på mentorkompetanse og økonomisk støtte til programmet.
Fortsatt en vei å gå
Samfunnet er i endring. Det gjør at trener- og lederrollen er i konstant forandring. For å kunne lykkes som trener og leder i framtiden, er mentorprogrammet opptatt av å gi deltakerne nye verktøy, tankesett og unike lederegenskaper som vil være tilpasset framtidens behov. Dette gjøres blant annet gjennom årlige samlinger, i tillegg til individuell mentorveiledning.

Det er viktig for skinasjonen Norge. Selv om Norge over mange år er blitt ansett som en av verdens største skinasjoner, er det fortsatt en vei å gå på leder- og trenernivå. Equinor, som har bidratt til talentutvikling på utøverfronten i over 15 år, har hatt en naturlig rolle i samarbeidet om Morgendagens Skiledere siden oppstarten i 2017 – gjennom talentprogrammet Morgendagens helter.
Det første kullet, der målet var å få på plass flere kvinnelige ledere og trenere på nasjonalt og internasjonalt nivå i skiidretten, opparbeidet seg svært gode resultater.
I løpet av den neste perioden skal prosjektet utvikle unge trenere og ledere som skal plasseres inn i sentrale posisjoner i Norges Skiforbund.
Godt i gang
Så langt har kullet diskutert ledelse, og krav til framtidens ledere og trenere:
— «Samskaping» synes jeg er et fint begrep. Det å dele kompetanse og erfaringer med andre og ikke sitte med alt selv. I tillegg er det viktig som leder å ikke bestandig ta de diskusjonene hvor man vet at man får de svarene man vil ha, sier ledermenti – som trener- og lederdeltakerne kalles – Synne Dyrhaug engasjert.

Også mentor og direktør for medborgerskap i Asker kommune, Kristin Felde, har kommet med mange gode innspill:
— Samskaping er så spennende å diskutere, også i denne sammenhengen, at vi allerede har planlagt et nytt møte om dette, røper hun. Hun har blant annet ansvar for å implementere samskaping som verktøy og metode i hele kommunen.
Felde mener at nettopp samskaping blir en av de viktigste kompetansene framtidens ledere må beherske.
Nysgjerrighet og tilpasning
Deltakerne har også lagt vekt på at morgendagens skileder må kunne være der når det «blåser», og ikke være redd for å søke råd hos de med annen kompetanse enn en selv.
Andre positive lederkvaliteter som ble trukket fram var nysgjerrighet, åpenhet for utvikling og evne til tilpasning.
— Som leder beveger man seg i trekanten mellom frivilligheten, politikken og næringslivet. Man må evne å bygge team som er komplementære og som har spesialkompetanse som man trenger. En leder må også evne å ta til seg ny kompetanse selv, både når det gjelder bærekraft og digitalisering, sier Generalsekretær i Norges Skiforbund, Ingvild Bretten Berg.


Toppidretten trenger forståelsesfulle trenere
Både ferske trenere og «ringrever» meldte seg på da temaet «framtidens trenerrolle» ble drøftet.
— En trener som legger vekt på lagbygging og trygghet i et prestasjonsmiljø vil bli relevant framover. Det vil også treneren som sørger for bedre individuell oppfølging, er faglig dyktig og har god forståelse av mental helse i toppidretten. Framtidens trener må også klare å oversette oppdatert forskning til noe utøverne kan bruke i praksis, mener trenermenti og alpintrener Martin Fjeldberg.
Han får støtte av assisterende toppidrettssjef og sommeridrettssjef ved Olympiatoppen, Marit Breivik, som også er mentor:
— Framtidens trener må klare å balansere det å stimulere og motivere utøveren slik at de sitter i førersetet, samtidig som man gir trenerstøtte. Det skal være ålreit å holde på med idrett, enten du er toppidrettsutøver eller ei jente på ti år.
Høye krav krever et trygt miljø
Landslagstrener i Norges Roforbund, Johan Flodin, som er blant mentorene på fjerde året tror at framtidens utøvere kommer til å ha høye krav til det miljøet som de får lov å virke i.
— Da er det viktig å ha «psychological safety» i bakhodet, slik at man skaper et miljø som er trygt, slik at utøveren tør å ta sjansen og muligheten til å utvikles, sier Flodin.
Dette er Morgendagens Skiledere
Morgendagens Skiledere ble lansert i 2017 og er et prosjekt i regi av Norges Skiforbund og Equinor.
Målet til det treårige mentorprogrammet er å utvikle deltagerne og gi dem bedre kompetanse innen framtidens leder- og trenerkarriere.
I tillegg til samlinger gjennom året, som gir deltagerne kunnskap og nytt påfyll gjennom ulike tema og innledere, får alle kandidatene tildelt en personlig mentor med solid erfaring, kunnskap og kompetanse fra idrett- og/eller næringsliv.
2021 ble startskuddet for et nytt treårig program. Ett kull består av nærmere 20 kandidater.