IMG 4261 IMG 4261

Fra et klasserom i Bergen til verdensfinale i Brasil

Scroll

Arild Mundal er en lærer utenom det vanlige. I sommer satte han seg på flyet til Brasil sammen med noen av ungdomsskoleelevene sine. – Det har vært VM i inntrykk!

– Jeg føler meg som verdens mest privilegerte lærer, som har fått reise til andre siden av jorden med en så fantastisk gruppe med elever og foreldre.

Som lærer ved Holen skole i Bergen, har Arild Mundal i en årrekke undervist i valgfaget teknologi og design, der FIRST® LEGO® League: Challenge nå er en helt sentral del av undervisningen. Målet med konseptet er å inspirere barn og unge i alderen 10-16 år til å bli morgendagens ingeniører, forskere og problemløsere.

Når tørr teori blir bakt inn i et engasjerende format, blir læring skikkelig moro!
Arild Mundal, lærer ved Holen skole og veileder i FLL.

Og det er nettopp FIRST® LEGO® League og en unik dedikasjon til konseptet, som har ført Mundal og elevene hans den lange veien fra Bergen til Brasil denne sommeren. Læreren har nemlig undervist, støttet og heiet elevene sine fram til regional, nasjonal og skandinavisk seier i den spennende konkurransen. I vinter fulgte ham dem til Ålesund. I sommer var det Brasil, og Rio de Janeiro, som sto for tur.

– Jeg begynte som veileder i FIRST® LEGO® League for 14 år siden, men hadde aldri sett for meg at jeg skulle ende opp i Brasil med en gjeng ungdommer, forteller Mundal henrykt.

Fra klasserommet til verdensfinale

Den engasjerte læreren er imponert – både over at de har klart å kvalifisere seg til verdensfinale i Brasil og at de har arrangert en reise til andre siden av verden. Men aller mest er han imponert over hva ungdommen får til.

– Denne reisen har vært VM i inntrykk.

På turen har Mundal og elevene hans har fått oppleve alt fra brasiliansk kultur og natur, til å stifte nye bekjentskaper på tvers av landegrenser og verdensdeler.

– Elevene laget også et lavterskel undervisningsopplegg for brasilianske barn, som virkelig engasjerte. Jeg er superstolt av dem. Det var fullt fokus, høy intensitet og unger som ikke ville gå. Gleden og den ekte nysgjerrigheten barna fra Brasil viste, lyste i øynene deres da de fikk et innblikk i FIRST® LEGO® League, forteller Mundal.

Bergensungdommen gjorde seg også viktige erfaringer i den internasjonale finalen- SESI FIRST® LEGO® League Challenge International Open Brazil, selv om de ikke nådde til topps i konkurransen denne gangen.

– Tenk på hvilke gaver de har fått på denne turen – ved å utvikle seg selv og andre til å bli morgendagens helter.
Arild Mundal, lærer ved Holen skole og veileder i FLL.
RIO
VISER ROBOTKUNSTER: Sondre og Olav viser hva de er gode for i Rio.

Både den spektakulære reisen og selve konkurransen er så viktig fordi det er dette som møter de unge når de skal ut i arbeids- og næringslivet, mener Mundal:

– Problemløsning, forskning, nysgjerrighet og samarbeid. Ungdommen lærer å respektere at alle er forskjellige og at alle lærer på ulike måter. Noen er gode på én ting, mens andre er gode på noe helt annet. I et godt lag er det rom for at alle kan bidra med noe. Det har vi virkelig erfart i praksis, sier Mundal.

– Når tørr teori blir bakt inn i et engasjerende format, finnes ingen grenser for hvor gøy læring kan bli, fortsetter han.

DD5 B0 B79 CD47 4 D0 F 8 B7 A 3 CD7 B8690831
OPPLEVELSE FOR LIVET: Stor engasjement i FIRST® LEGO® League førte Bergensgjengen helt til Brasil. Det ble en mektig opplevelse.
– Arild er en lærer som vil at elevene selv skal finne løsninger på oppgavene de får, og lære av det. Han deler ikke svarene, men oppfordrer oss til å komme med kreative løsninger og innovative svar.
Olav Stokke Hammer (15)

Arild har betydd mye for interessen vår

Og ganske riktig. Læring er skikkelig moro når man har Arild som lærer, skal vi tro elevene Olav Stokke Hammer og Sondre Jakobsen (15).

– Arild er en lærer som vil at elevene selv skal finne løsninger på oppgavene de får, og lære av det. Han deler ikke svarene, men oppfordrer oss til å komme med kreative løsninger og innovative svar, sier Olav når han blir bedt om å beskrive veilederen sin.

Begge guttene er enige: Arild har betydd mye for FIRST® LEGO® League-interessen deres. Han har lagt til rette for at de kan følge drømmen om å vinne konkurransen og hjulpet dem med å jobbe målrettet mot en seier.

– Jeg blir jo skikkelig engasjert selv også, skyter Mundal inn fra sidelinjen, og understreker:

– Men dette elevenes prosjekt. Og det er de som har lagt ned utallige arbeidstimer og en imponerende innsats for å komme hit.