311 A4943 Edit 311 A4943 Edit

– Det har vært så utrolig kult

Scroll

De kaller seg Havkattene, og er en jentegjeng fra Bergen katedralskole. Under finalen i Ocean Space Race, ved NTNU Trondheim, stakk de av med seieren i marin konstruksjon.

– Ocean Space Race har vært en veldig kul opplevelse! Vi har lært hvor mye planlegging som kreves for å gjennomføre et prosjekt som dette, og har i tillegg lært masse om 3D-printing og drilling – og litt om programmering og sensorer også, sier Helene Tollånes (17), medlem av Havkattene.

Gjennom flere måneder har jentene, sammen med skoleelever over hele landet, jobbet dedikert og målrettet med prosjektet sitt i konkurransen Ocean Space Race. Her konkurreres det i å bygge beste båtmodell i skipsdesign, design av vindturbin, marin konstruksjon i åpen klasse og havbøye for innsamling av havdata.

311 A4727 Edit
DEDIKERTE DELTAGERE: Helene Trollånes og Vilde Strand, har sammen med de andre "Havkattene" lagt ned mye innsats i konkurransen Ocean Space Race. Foto: Geir Mogen

Og det var nettopp i klassen marin konstruksjon at jentene briljerte – og stakk av med seieren.

– Å vinne åpen klasse var en helt ekstremt bra slutt på Ocean Space Race. Vi brukte så mye tid på båten, og ble veldig fornøyd med den til slutt. Det var så gøy å se at alt arbeidet vårt faktisk ledet til et bra resultat, sier Vilde Strand (17).

Skaper realfagsglede

Konkurransen gjennomføres hvert år, i regi av Institutt for marin teknikk ved NTNU og SINTEF Ocean. Den er rettet mot skoleelever med faget teknologi- og forskningslære på studiespesialiserende, og dem som går yrkesfaglig linje i datateknologi og elektronikk. Equinor Morgendagens helter er i år med som hovedsponsor for aller første gang.

I løpet av to dager deltar elevene på omvisninger, tester sine farkoster og konstruksjoner i et av verdens største havlaboratorium og lytter til spennende foredrag. Konkurransen er designet for å gi videregående skoleelever en smak på hva livet som ingeniør kan innebære. Selve finalen foregår i Havbassenget på Marinteknisk senter i Trondheim.

Målet er å skape realfagsglede og inspirasjon for morgendagens ingeniører, forskere og problemløsere – og forhåpentligvis rekruttere flere til realfagsutdanning.

– Ocean Space Race har gjort det lettere å se for seg en utdanning innen maritim teknologi, eller teknologi generelt. Deltagelsen har absolutt vært en god opplevelse som får meg til å vurdere yrkesveier innenfor realfag og teknologi, sier Vilde.

Enormt behov for haveksperter

Innenfor flytende havvind vil det skapes over 50.000 nye arbeidsplasser innen 2050, ifølge Menon Economics. Thea Moen, sponsorsjef i Equinor, påpeker viktigheten av nysgjerrige og innovative unge talenter i havindustrien.

– Mange av framtidens viktigste helter sitter i klasserommene. Gjennom Ocean Space Race viser elevene at de tør å tenke annerledes og ønsker å gjøre en forskjell. Det har vært utrolig gøy å se så mange dedikerte og engasjerte ungdommer gjøre et dypdykk i teknologi til havs og forske på bærekraftige løsninger, sier Thea Moen, sponsorsjef i Equinor Morgendagens helter.

Hun var selv til stede under finalen i Trondheim, og lot seg imponere stort av innovativ, kreativ og entusiastisk ungdom fra hele landet.

311 A4985 Edit
JUBEL OG GLEDE: Havkattene var i ekstase da det gikk strålende for dem under finalen ved NTNU i Trondheim.

Et fantastisk konsept

Det samme gjorde Are Norhagen. Han er lærer ved Bergen katedralskole, og teamleder for Havkattene. I år var sjette eller sjuende gang han satte Ocean Space Race på timeplanen – og langt ifra den siste.

Det er et fantastisk konsept! Jeg har veldig god erfaring med deltagelse i Ocean Space Race. Elevene lærer ting de aldri ville lært utenfor konkurransen, og de får en liten smakebit på yrkeslivet. Gruppen fungerer som en liten bedrift, forklarer han, og legger til:

– Ikke alle er realfagsstjerner, og heller ikke nødvendigvis spesielt interesserte i realfag når vi går i gang. Men når de har kommet over den første kneiken av frustrasjoner og startproblemer, er læringskurven bratt og entusiasmen stor. Elevene spiller hverandre gode.
Are Norhagen, lærer ved Bergen katedralskole

Hensikten med Ocean Space Race er å bidra til at flere ungdommer forstår mer om havet, havmiljøet, havets krefter og verdiskapingen som foregår i havet.

– Havkattene presenterer en kreativ og nytenkende løsning som imponerer stort. Havet er en viktig del av løsningen på klimakrisen. Bergenselevene og de andres lagenes ideer viser en ekstraordinær innsats for å tenke nytt om bærekraftig bruk av havet i fremtiden, sier Sverre Steen, leder for Institutt for marin teknikk på NTNU.

Ocean space race 2210 3200px
VINNERBIDRAGET: Her er jentenes konstruksjon, som stakk av med seieren i åpen klasse under Ocean Space Race. Foto: Geir Mogen

Minneverdig og lærerikt

Så, hvordan har det vært å være deltidsingeniører for en periode?

– Jeg vil nok ikke kalle oss deltidsingeniører, men det har vært skikkelig kult å få en smakebit på et yrke det er vanskelig å få et godt innblikk i, i en vanlig skolehverdag, sier Vilde.

Hun trekker frem turen til Trondheim som prosjektets høydepunkt.

Med fullpakkede dager, kule opplevelser og en smakebit på studenthverdagen, fikk jentene med seg minneverdige opplevelser hjem.

– Det har vært kjekt å jobbe med et prosjekt så lenge, spesielt siden det gikk så bra i konkurransen også! Vi er skikkelig stolte av seieren – og av båten vår.